Самочувствие и акне – защо не?

self

Сигурно си чувал лафа, че барманите са по-добрите психоаналитици. Както и фризьорите и козметичките. Сядаш срещу тях, оставяш се в ръцете им и след един час без да искаш си им разказал целия си живот, или поне най-големите си болки и страдания. И понеже по този начин те са натрупали най-голямата база данни с познатия за човешката душа, могат да ти да дадат и най-добрия съвет. Ние също сме изслушали въпросите, коментарите и неволите на стотици млади и не чак толкова млади момичета и момчета, които имат проблеми с кожата си, затова сега си позволяваме да влезем в ролята на психоаналитици. Надяваме се да ти помогнем малко в търсенето на увереност, самочувствие и посока в живота.

 

Щраусите не са това, което са

 

Първото и най-важно нещо е да не си криеш главата в пясъка, а да погледнеш проблемите право в очите (не, не се взирай в онази пъпка на челото, гледай право в очите) и да си кажеш “аз съм много повече от това, което виждам в огледалото”. Самосъжалението и вдигането на рамене не помагат в нито една ситуация, включително за справянето с акнето. Фактът, че 85% от тийнейджърите страдат от този проблем, не означава, че трябва да си кажеш “всички сме зле, няма какво да се направи по въпроса”. Защото със сигурност, тези, които правят нещо, рано или късно ще берат плодовете на усилията си – по-добрият външен вид означава по-високо самочувствие. По-високото самочувствие – повече шансове да си намериш гадже, добре платена работа и т.н.

 

Гладки приказки

 

По-гладката кожа не се постига само с приказки, но говоренето за проблема е първата стъпка към намирането на решение. Ще видиш, че ако започнеш да говориш за пъпките си без да те е срам от тях, моментално ще се почувстваш по-добре. Все пак на този принцип е основана и цялата психотерапия. Първият човек, с когото би могъл да го направиш е майка ти (ако тя все още не е предложила да ти помогне в борбата с акнето). Както и преди сме споменавали, трябва да имаш едно наум, защото майките по принцип ги знаят най-добре нещата, но не винаги са абсолютно в час с най-новите методи и технологии. Най-добре я използвай, за да ти препоръча козметик или дерматолог, където да отидете заедно и да получите консултация от специалист какво би било най-добре за твоя тип кожа.

 

Братя по оръжие

 

Ако в компанията сте около двайсетина човека, най-много един няма да страда от акне. Всъщност само 1% от хората не са имали пъпки никога в живота си. И хем всички сте на един и същи хал, хем се правите, че нищо ви няма. Самоиронията е най-силното оръжие в такива ситуации. Приятелите ти първоначално може малко да се изненадат, но вътрешно ще ти завидят за смелостта да се шегуваш с проблема си. Едно “е хайде сега, от пъпки никой не е умрял” със сигурност ще предизвика доста усмивки и ще ти помогне да си повярваш, че в живота има много по-важни неща, с които да измерваш себе си, отколкото с гладкостта на кожата ти.

 

Гадно е, но не чак толкова

 

По вселенския закон на всеобщата гадост, човек има най-много пъпки точно в този период от живота си, когато външният вид е най-важен. Кой и защо го е преценил това не е ясно. На 51 пъпка на брадичката е пренебрежима дреболия, на 15 е истинска трагедия. Ако се оставиш обаче всяка нова неравност по лицето ти да проваля плановете ти, да ти скапва настроението и да завърта света около гнойния си връх, с теб е свършено. Днес няма да отидеш на среща, защото си се опъпчила, утре ще откажеш да излезеш с приятели, защото не харесваш косата си…пагубната сила на самокритичността и вглеждането в несъвършенствата може да те засмуче без да се усетиш. И после ще се чудиш защо приятелите ти спират един по един да ти се обаждат и да те викат на партита.

 

Прави каквото трябва, да става каквото ще

 

Някои характеристики на външния ни вид са ни дадени по природа (дългите крака, например), но други са изцяло в ръцете ни. Ако се грижиш за тялото си, то ще ти се отблагодари с най-добрата версия на себе си. Познаваш ли човек, който да се движи, да спортува, да не яде само джънк, да почиства и поддържа лицето си, да се къпе и подстригва, и въпреки това да изглежда ужасно и да няма приятели? И ние не познаваме. За да се случва всичко това, не са ти нужни супер много пари, време и усилия, стига да имаш желание и течаща вода. Спортът може да е просто тичане в парка или три спирки пеша вместо с автобуса. Киселото мляко не е по-скъпо от чипса. Парфюмът и козметиката за лице не е задължително да са френски. Готините дрехи могат и да са от секънд хенд.

Спортът и движението не се отразяват добре само на физиката, но и на психиката. Има хиляди научни изследвания по темата. Но можеш и сам да се убедиш като сравниш как се чувстваш след един час игра на компютъра и един час обиколка в парка. Атлетичното тяло е нещо, върху което имаш пълен контрол за разлика от причиненото от бушуващи хормони акне. Фокусирай се върху тази част от външния си вид и ефектът от плочките на корема ще заличи притесненията ти от проблемната кожа.

 

Яж, чети и тичай

 

Няма доказателства, че мазното и сладкото причиняват акне. Но това не означава, че не причиняват други невидими с просто око щети вътре в теб. Здравословното хранене е сред най-актуалните теми на нашето време, няма как да не те е застигнала и теб. Без да те агитираме да се вманиачаваш на тема био-еко-органик, просто те съветваме да бъдеш един модерен и мислещ млад човек, който се интересува от това, което влиза в тялото му. По-чистата храна ще поддържа и тялото ти по-чисто и енергично, а това ще си проличи и на лицето ти. Има много хора, които дори с перфектна кожа, изглеждат толкова бледи, уморени и с торбички под очите, че по-добре да не си като тях.

Честно, никой няма да забележи дали имаш пъпки или не, ако си пълен с енергия, на лицето ти грее усмивка, а в очите се чете блясъка на човек, на който непрекъснато му се случват интересни неща.

 

Каквото сам си направиш…

 

Знаеш я тая приказка, дето един пич се връща от парти и го питат “Е, как беше?” и той отговорил “Ако не бях, щеше да ми бъде тъпо.” Иначе казано, стига да търсиш да ти се случват интересни неща и сам да имаш желание да си правиш интересно, другото е без значение. Не цикли сам вкъщи пред компютъра. Излизай, срещай се с хора, намери това, което ти създава тръпка, събирай се с други съмишленици, чети, гледай, участвай. Това от една страна ще ти помогне съзнанието винаги да е заето с нещо различно от това да се фиксираш върху външния вид и лицето си. От друга страна ще ти дава ужасно много теми за разговор, ще бъдеш интересен събеседник за приятелите си и за новите хора, с които се запознаваш. И за тях ще си “един супер интересен тип” или “една много забавна мацка” и никога “един с пъпки по лицето”. Всъщност ако някой някога ще те определи като “оня с пъпките”, това в 99,99% от случаите ще си само и единствено ти. Хората виждат в другите красивото, доброто, смешното, интересното. Ние виждаме в себе си несъвършеното, скучното, трудното. Този експеримент го доказва.

 

Да обърнем нещата

 

Да се върнем към началото и твърдото ти решение да се справиш с проблема. Както ти казахме, не ти трябват купища продукти, за които да изсипеш купища пари. Задължително е да имаш нещо, с което да измиваш сутрин и вечер лицето си. Почистване два пъти на ден е напълно достатъчно, прекаляването може да изсуши кожата и предизвика свръхпроизводство на себум, което е точно обратното на това, което се опитваш да направиш. Препоръчваме ти некомедогенния и хипоалергенен Acne Out Oxy Wash, обогатен с чист кислород, който стимулира възстановяването и нормалния клетъчен метаболизъм. След него нанасяй нещо с активна съставка, което да има антибактериално действие. За подсилване на ефекта, можеш да добавиш и нашата хранителна добавка предназначена за мазна и склонна към акне кожа. Тя съдържа бирена мая, витамини А, Е и Д, магнезий, цинк и селен. И за разлика от други подобни продукти не повишава апетита.

И разбира се, не забравяй да завършиш със слънцезащитен крем, особено ако ще си навън през по-голямата част от деня. Толкова ли е важно? Толкова. Припомняме ти защо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Това също...