7 мита за акнето

7 мита за акнето

Ако страдаш от акне, вероятно вече знаеш абсолютно всички популярни съвети за и против как да се справиш с него.  Но да видим кои са най-често срещаните митове.

7-те най-често срещани мита, касаещи акнето

1. Изсушаването помага
Да, чудесно е да имаш тен. Поне за известно време кожата ти е равна, без неприятно зачервяване. Но щом отново се сдобиеш с естествения си цвят, пъпките са си пак там. Даже влошени. Защото изсушаването на кожата, което слънцето и солариумите предизвикват, ужасно вреди на здравето й.

А и UV лъчите  причиняват пигментни петна, преждевременно остаряване на кожата и дори рак. Винаги нанасяй подходящ слънцезащитен продукт преди излагане на слънце; SPF факторът трябва да е висок и съставките да са некомедогенни.

2. Мазно, сладко, пържено
Широко разпространен мит е, че определени храни водят до поява и/или влошаване на акнето. Но той не е подкрепен с научни доказателства. Не че яденето на картофки, пица и шоколад в прекомерни количества може да доведе до нещо добро за здравето ти, съвсем не.

Така че, похапвай спокойно, но с мярка. Избягвай обаче храни с висок гликемичен индекс, както и обезмасленото мляко – те влошават акнето, но не го причиняват.

3. Лошата хигиена
Акнето се причинява от мастната секреция в съчетание с мъртвите клетки. Тази комбинация се образува под повърхността на кожата, където е невъзможно да се достигне и да бъде почистено.

Тоест, лошата хигиена не може да доведе директно до акне. Което в никакъв случай не означава да не миеш лицето си 2 пъти дневно, сутрин и вечер, с подходящ продукт за нежно почистване. Така ще премахваш редовно бактериите, които причиняват инфекции, които пък водят до самото акне.

4. Козметиката влошава нещата
Факт е, че  някои козметични продукти запушват порите и така предизвикват пъпки. Но отдавна има некомедогенни гримове и кремове, подходящи за хората, страдащи от акне. А има и такива със съставки, които дори лекуват кожата.

5. Стискането
Говорили сме и друг път за стискането на пъпки. Недей. Изстискването може да вкара бактериите по-дълбоко в кожата, което води до инфекция и зачервяване.

А и колкото повече натискаш, толкова повече разраняваш околната тъкан и остават белези, които пък се превръщат много лесно в пигментни петна… Най-добре е винаги да отидеш на дерматолог и да се довериш на неговата грижа.

6. Продуктите
Много хора все още смятат, че количеството означава качество. А всъщност, високият брой на продуктите и процедурите, които прилагаш ежедневно, не гарантира резултат.

Едновременната употреба на няколко продукта против акне лосиони, скрабове, кремове, сапуни и т.н – само още ще раздразни кожата. И няма и да знаеш кое точно е предизвикало проблема, за да го избегнеш. Проста схема с не повече от 3 продукта е напълно ОК– почистване, терапия, поддържане.

7. Стресът
Още един мит без научно доказателство. Сигурно е, да, че стресът може да влоши съществуващото акне, но не е причина за самата му поява. Факт е обаче, че стресираният човек по-често чопли лицето си, което води до разраняване и зачервяване на кожата.

Стресът може и да засили себумната секреция на мастните жлези, което също е предпоставка за увеличаване на пъпките и комедоните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *