Акне след 25 – защо?

Акне след 25 - защо?

Акнето било присъщо на тийнейджърската възраст, казват.

Но фактите говорят сами – всяка 5-та жена на възраст между 25 и 40 е засегната от този проблем, както и 1/5 от хората над 40 години.

По правило възрастовото акне се среща по-често при жените, като се проявява предимно в долната част на лицето – бузи, челюст, брадичка. Според изследванията в 60% от случаите става дума за хормонални проблеми, а не за бактерия-причинител на акнето.

Третирането в зряла възраст може да се окаже голямо предизвикателство, тъй като кожата обикновено е по-суха, показва признаци на стареене или чувствителност към продуктите за акне, които са предназначени за по-мазна и млада кожа. Също така с напредването на възрастта намалява производството на колаген, което може да доведе до по-бавно регенериране на засегнатата тъкан и по-голяма вероятност от поява на белези и петна.

Основни причини за поява на акне в по-зряла възраст

Обикновено се свързва с промяна в хормоналния баланс и увеличеното производство на хормони от групата на андрогените (най-известният от тях е тестостеронът), които стимулират мастните жлези. Увеличената им секреция води до запушване на порите и, оттам, пъпки.

Като най-чести причини за промяна в хормоналния баланс се посочват стрес, бременност, менопауза, спиране на контрацептиви, прием на анаболни препарати.

Но не винаги хормоните са виновни. Някои от факторите, способстващи акнето, са:

  • използването на продукти за мазна кожа и неподходяща декоративна козметика
  • бръснене и епилация
  • слънчеви изгаряния
  • механично триене –лента за коса, шапка с козирка, каска и пр.

Как да се справя?

Гарантирана рецепта няма, но ето няколко простички правила, които значително ще ти помогнат:

  • Намаляване на нивото на стреса.
  • Контрол на хормоналния баланс в организма – препоръчителна е консултация с ендокринолог, който да предпише прием на медикаменти, в случай на нужда.
  • Балансирано хранене – макар да не е доказана пряка връзка между появата на акне и хранителната диета, много учени смятат, че намаляването на приема на млечни продукти, мазнини и захари облекчава състоянието.
  • Обилен прием на вода – водата поддържа кожата хидратирана, спомага изхвърлянето на токсини и предпазва порите от запушване.
  • Внимателен избор на козметика според типа на кожата и избягване на агресивни ексфолианти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *