Акне след епилация

Акне от епилация

Всеки мечтае за съвършена, гладка кожа, но за съжаление някои от методите за епилация често водят до проблеми. Всички сме се сблъсквали с врастване на косъмчетата и съответните последствия  – зачервена и раздразнена кожа, петна и белези, загнояване.

Да поговорим малко как можеш да избегнеш неприятните последствия от двата най-разпространени метода за обезкосмяване: епилацията (с епилатор или кола маска) и бръсненето.

При епилацията косъмчетата излизат заедно с корена и това осигурява по-дълготраен ефект; изтъняват,  по-трудно пробиват над повърхността на кожата и, в крайна сметка, започват да растат под нея. Бръсненето не винаги решава проблема. Разпространено е мнението, че врастването и обръщането на косъмчетата зависи по-скоро от типа кожа и в по-малка степен от метода на обезкосмяване.
И макар да не съществува трайно и окончателно решение, ето няколко основни препоръки как да облекчиш положението.

Правилните стъпки

Епилирай тялото си след баня, но при напълно подсушена кожа. Използвай винаги специален крем след процедурата, който да овлажни и омекоти кожата. Не я мокри директно в рамките няколко часа след това. Внимавай с избора на козметика и за ежедневно хидратиране на кожата, и за след епилация. Избягвай продукти с производни на петрола – вазелин, парафин, масло; а също такива с алкохол, аромати, мазнини и парабени.

Ексфолирай редовно

Ексфолиацията спомага за премахването на мъртвите кожни клетки и замърсявания по повърхността на кожата, като така предотвратява запушването на порите и врастванията на косъмчетата. Избирай продукти с по-едри частици, но не ексфолирай повече от 1-2 пъти седмично. Добре е да използваш мека гъба за тяло или масажна ръкавица, за да предпазиш кожата от допълнително раздразнение.

Изкарване с игли и пинсети

Недей да се чоплиш в опити за изкарване на обърнатите косъмчета. Ако все пак наистина се налага или косъмът е близо до повърхността на кожата, дезинфекцирай внимателно иглите и пинсетите както преди, така и след използването им. Не пропускай и кожата около проблемния участък.

Редувай епилация и бръснене

Ако от епилацията имаш много врастнали косъмчета, може би бръсненето като алтернативен вариант за определен период от време ще е добър подход. То ще втвърди косъмчетата и ще улесни излизането им над повърхността на кожата, но и тук има няколко задължителни правила:
– Не на сухо: навлажни добре участъка, най-добре е бръсненето да се случва в края на ежедневния душ.
– Използвай подходящи продукти за улесняване на бръсненето, избягвай сапуни, които по правило изсушават кожата.
– Бръсни винаги по посока на растеж на косъма
– Сменяй често ножчетата или самобръсначките, така ще избегнеш накъсването на косъмчетата и наранявания по кожата.

Пий много вода

И накрая един много прост, но важен съвет – вода! Освен външната хидратация, пиейки големи количества вода, ще спомогнеш поддържането на добър воден баланс в организма, който е от ключово значение за състоянието на кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *