Акнето: една игра на хормони

Има ли връзка между хормоните и акнето? Безспорно да. Означава ли това, че сме обречени на пъпки цял живот? В никакъв случай. Преди да се отчаете, че няма спасение от акнето, прочетете следващите редове и ще видите, че с малко повече знания и правилни действия, проблемът може да бъде овладян.

Ах, тези хормони!

Строго погледнато акнето е кожно заболяване на хормонална основа – и на 15, и на 30, а и на 55 години. Кои са обаче тези хормони и защо нанасят такива щети – това ще се опитаме да обясним на разбираем език.

Знаете ли всъщност какво са хормоните? Сигурно свързвате думата с пубертета и промените, които настъпват в този период. Да, правилно –  в този случай става дума за половите хормони, които имат връзка със съзряването и подготовката за създаване на поколение. А хормоните като цяло са много повече – над 50 – и всеки от тях има различна функция. 

Най-общо казано, „хормон“ е вещество, произвеждано в тялото ни, което навлиза в кръвта, за да задейства сложна химична реакция. В резултат на тази реакция точно определен орган или система получава конкретно нареждане какво да прави.

Без преувеличение може да се твърди, че хормоните са нашите невидими деригенти – инсулинът например е отговорен за разграждането на въглехидрати и усвояването на енергията от тях; адреналинът пък кара сърцето ни да бие по-бързо и привежда мускулите ни в мигновена готовност да побегнем от… съблезъб тигър да речем. Има хормони на щастието – допамин, окситоцин, ендорфин, серотонин. 

Половите хормони имат за задача да направят телата ни пригодни за размножаване – условно ги определяме „мъжки“ (наричани с общото име „андрогени“) и „женски“. Казваме, че това разделение е условно, защото и жените, и мъжете имат в телата си от двата вида хормони – просто доминират или едните, или другите. 

Ако се чудиш къде точно в женското тяло се произвежда тестостеронът, най-популярният андроген, при положение, че отсъстват тестиси – отговорът е, че се секретира основно от яйчниците, и в малки количества, от надбъбречната жлеза.

Защо ви разказахме всичко това? Ами защото неусетно отговорихме на въпроса кои хормони всъщност са виновни за акнето: това са точно андрогените, мъжките хормони – споменатият вече тестостерон и неговите близки приятели дихидротестостерон и андростендион.

Не е необходимо да им помните имената – достатъчно е да знаете, че те са причината за увеличеното омазняване на кожата. 

Веднъж заработили на бързи обороти мастните жлези започват да синтезират щедро количество себум, който запушва порите на кожата и създава богата хранителна среда за Пропионибактериум акнес. Тези иначе безобидни бактерии започват да се размножават усилено и предизвикват възпаление, което се превръща в пъпка.

 

Негово величество Балансът

Докато в тялото цари хармония и из него се разнасят прецизни дози хормони, всичко е наред. Когато обаче се случи нещо и извади тази перфектна система от равновесие, последствията бързо стават очевидни. Причините за дисбаланса могат да са напълно закономерни и затова днес ще ги разгледаме подробно.

Пубертет 

Неговото настъпване си е природен закон и съвсем в реда на нещата е в този период отговорните жлези да се „упражняват“ усилено в производството на полови хормони, в това число и на въпросните андрогени. Затова и в тийнейджърските години много малко са щастливците и от двата пола, които се радват на чиста кожа без пъпкивсе пак статистиката потвърждава, че по-засегнати в тази възраст са момчетата. 

 

Бременност 

Всички знаем, че и тялото, и настроението на бременната жена търпи огромни промени и за тях с право се обвиняват хормоните. В първия триместър от бременността хормоналните пикове са най-големи, и над половината от бъдещите мами се сблъскват челно с акнето.

Интересно е обаче, че при друга част от бременните дами се случва точно  обратното – кожата се изчиства и директно се класира за #nofilter селфи. Обяснението е просто и пак опира до хормон, но друг – типично „женския“ прогестерон, хормонът на бременността.

 

Менструация 

Ако акнето се отключи по време на бременност, все пак има надежда, че след има-няма 9 месеца нещата може и да се нормализират. Какво правим обаче с пъпките преди месечния цикъл? Краткият отговор е – борим ги с правилна грижа за кожата. 

По-пространственият отговор ще напомни, че и тези пъпки са проява на хормонален дисбаланс и не е случайно, че се появяват (често внезапно) между 7 и 10 дни преди началото на цикъла. В този момент двата „женски“ хормона – естроген и прогестерон – са в най-ниските си нива, поради което тестостеронът получава сцена за изява.

 

Менопауза 

Пъпки в златната възраст са един вид ирония на съдбата, на която няма как да се зарадваме. И разбира се, причината отново е в хормоналния дисбаланс – в менопаузата яйчниците спират да произвеждат естроген и е съвсем обяснимо, че андрогените – a.k.a. тестостеронът взима леко надмощие. 

Веднъж щом се повдигне въпроса за хормонален дисбаланс в следпубертетна връзка, основно изброяваме състояния, характерни за женския организъм. Вероятно се досещате, че в тази връзка и акнето при възрастни (т.нар. „акне тарда“) е по-често срещано при жени.

За да бъдем съвсем честни обаче, има и друг тип състояния, които провокират хормонален дисбаланс и често водят до „класическо“ хормонално акне. Това са обикновено някои заболявания, свързани с нарушена функция на жлези с вътрешна секреция.

Типичен пример за такива могат да бъдат следните няколко :

  • Синдром на поликистозните яйчници
  • Надбъбречна хиперплазия
  • Проблеми с хипофизата и други

В тези случаи лечението се назначава от ендокринолог и цели да повлияе първопричината за проблема. И понеже споменахме „лечение“ – да си дойдем на думата: какво се маже, какво се пие… Докторе, кажи?!

 

Войната за чиста кожа

С риск да ви разочароваме – няма нито вълшебно хапче, нито чудодейно кремче, което да ви спаси от пъпките. Но има много неща, с които да си помогнете и да се разделите с неканените гости върху кожата си.

Да започнем с това: къде е разположен врагът?

Докато при типично юношеско акне, пъпките са предимно по бузите и в Т-зоната, то при акнето в зряла възраст най-често страда долната част на лицетонай-вече по линията на челюстта, брадичката, шията.  Ако си 25+ и огледалото немилостиво показва пъпки в тези участъци, то почти сигурно е, че става дума за хормонално акне при възрастни.

Как изглежда неприятелят?

Най-често този тип акне се появява върху лицето под формата на плътни подкожни пъпки, червени и упорити. Още по-неприятно е, че не могат да се изстискат. Точно тук повечето от нас са в състояние да си докарат още по-голяма беля на главата – белези и дупки от стискане на такива подкожни пъпки.

Да го кажем така: ако има пъпки, които изобщо никога (ама наистина никога!) не бива да чоплите и стискате, това са точно тези дебели подкожни пъпки. Натискането с пръсти или инструменти травмира кожата, а раничките се превръщат в незащитен вход за всякакви вредни микроорганизми и замърсители.

Разбира се, съвсем възможно е точно вас да ви връхлетят и гнойни пъпки – но считайте това за „подарък“, защото правилно третираната пъпка с бяло връхче може да изчезне по-бързо и без следа.

Шегата настрана. Наистина няма правило, че пъпките на хормоналното акне са само подкожни. Каквито и да са – ако отдавна вече не сте тийнейджър, но в огледалото все още редовно виждате пъпки, значи и вие  играете играта на хормони… и за момента андрогените печелят.

Как да обърнете хода на войната?

Търпеливо и неуморно печелете битка след битка… защото тази война е дълга. Ако наистина в тялото ви по някаква причина андрогените взимат превес и видимият резултат са пъпките, то кожата ви има нужда от специално внимание и разбиране. С други думи – въоръжете се с правилния арсенал, създайте си рутина с подходящи продукти и неотлъчно я следвайте.

Да си припомним, че всичко започва от свръхактивните мастни жлези, които получават непрекъсната команда от андрогените да произвеждат още и още себум. Не можете да ги деактивирате, но можете старателно да противодействате на прекомерното омазняване, без да пресушавате кожата.

Ако си знаете, че кожата ви е склонна към акне, превенцията е ключовият момент – не е необходимо да чакате нещата да се усложнят, за да вземете мерки. Съветът ни е да си изградите навика дори в периодите на затишие, да използвате матиращ тоник Acne Out два пъти дневно – сутрин и вечер.

Неговото действие е точно в желаната посока – активните съставки намаляват омазняването и поддържат кожата матирана, с по-малко комедони (запушени пори). В случай, че процесът е в по-напреднала фаза и се налага да се справяте с вече появили се пъпки, заложете на сигурно с активния крем Acne Out.

Освен патентования антибактериален комплекс, във формулата му има и витамин А – съставка с безспорно действие срещу акне, защото „ремонтира“ клетъчните структури, повлиява производството на себум и премахва увредените мъртви клетки от кожата.

В определени случаи може да се наложи използването на лекарствен продукт за локално приложение – такъв е Acne Out БП 5% емулгел, иновативна формула с бензоил пероксид. Макар да се продава в аптеките без рецепта, нашата препоръка е да не го прилагате самостоятелно, и да се доверите на опитен дерматолог, който да следи лечението.

Самият бензоил пероксид има изразен фотосенсибилизиращ потенциал т.е. прави кожата силно чувствителна към слънчева светлина и увеличава риска от появата на петна. По тази причина лекарят ще прецени с какво да го комбинира, за да ви предпази от пигментации – най-често изборът пада върху Acne Out възстановяващ крем SPF30.

Втората важна задача е да хидратирате редовно – мит е, че мазната кожа няма нужда от овлажняване. Тъкмо обратното – много често точно мазната кожа е дехидратирана. Оптималното ниво на влага в кожата е важно, защото от една страна водата е задължително условие за нормално протичане на всички процеси в кожата.

От друга страна, прекомерното изсушаване на кожата води до още по-засилено омазняване. Така че съветът тук е един – 10-15 минути след активния продукт, нанасяйте Acne Out Хидро Актив крем върху цялото лице. Това е некомедогенна хидратация, разработена специално за проблемна кожа – възстановява влагата, без да запушва порите. 

Разбира се, всяка рутина започва с прецизно измиване на кожата. Обърнете внимание – „измиване“, а не просто „почистване“. Разликата е съществена – ако само „почиствате“ лицето с някакъв козметичен продукт и памучен тампон, резултатът е добре запушени пори, в които са налице всички условия за колонизация на акне-бактериите.

Много често по време на консултация с нашите клиенти се опитваме да открием защо резултатите идват бавно, или не са толкова категорични – и почти винаги се оказва, че се допуска грешка точно в тази изначална и основна стъпка, измиването.

Мицеларна вода, тоник, двуфазен демакиант, флорална вода – чудесно! Те могат да разтворят и премахнат част от замърсяванията и грима, но в порите остава значително количество частички, които се натрупват в каналчетата и постепенно образуват стабилни „запушалки“.

За да не се случва това, просто не пропускайте измиването с хладка вода и подходящ продукт – вие избирате дали да е гел, пяна или сапун. Дерматолозите препоръчват double wash – т.е. двойното измиване.

Причината за това е, защото то гарантира, че порите ще бъдат свободни и чисти в дълбочина. В състава на измивния продукт търсете млечна и салицилова киселина – две съставки с доказано добро действие срещу акне.

 

В тила на врага

Придържането към военната терминология, точно така можем да наречем хранителната добавка Acne Out: действие отвътре. „Теренът“ на хормоните е вътре в тялото – а видимият резултат е отвън, върху кожата.

Приемането на хранителната добавка е един чудесен вариант да повлияете положително на деликатния хормонален баланс в тялото и да укрепите имунната си система. Формулата на капсулите комбинира бирена мая, която е ценен източник на витамини от група В, с важните микроелементи цинк, селен и магнезий, а също и витамини А и Е – перфектен коктейл за чиста и здрава кожа. 

Приема се по една капсула на ден, за период от 3 месеца, след което се прави почивка от 1 месец и отново се повтаря тримесечният цикъл. Спокойно, няма опасност да натрупате килограми от бирената мая – концентрацията й е внимателно прецизирана и не води до повишаване на апетита.

 

Малки тактики с голяма полза

В заключение добавяме няколко важни неща, които да имате предвид. Те ще ви бъдат много полезни на практика в борбата с пъпките:

  • Не забравяйте да премахвате грима вечер – спомнете си двойното измиване и го превърнете в личния си ритуал за превенция на акне.
  • Не прекалявайте с измиването обаче – сутрин и вечер е напълно достатъчно. Ако се вманиачите да миете кожата непрекъснато, тя ще ви отговори с още по-засилено отделяне на себум. 
  • Не използвайте домашни маски и лосиони – прехвалени съставки, като авокадо или кокосово масло запушват порите, а други – като спирт например, изсушават драстично кожата и влошават акнето.
  • Не използвайте прекалено много продукти – дори да сте изкушена от любимите ви блогърки, които демонстрират рутина в 20 стъпки пред красивите си тоалетки, отрупани с козметика. Бъдете дзен – малко, но правилно подбрани продукти в точна последователност.

 

Най-важният съвет оставихме за накрая – не спирайте да обичате кожата си! Грижете се за нея и резултатите няма да закъснеят – победителят в играта на хормони може да сте вие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *