Бръснене и акне

Бръснене и акне

Ако кожата ти е склонна към акне, важно е да обърнеш специално внимание на бръсненето, защото то има много пряко влияние върху възпалителните процеси и би могло да ги влоши. А би могло и да ги подобри.

Как така?

По време на бръснене дърпането на кожата около косъма е по-голямо. Това дразни и причинява зачервяване, възпаление и неприятно влошаване на симптомите на акнето. Да не забравяме и врастналите в кожата косми, които често се получават след бръснене.

Повечето кремове и гелове за бръснене съдържат вещества, които могат да раздразнят кожата. Затова е важно да избираш такива продукти, които са специално създадени за чувствителна или склонна към акне кожа.

Самобръсначката – как да избереш?

В интернет може да попаднеш на всякакви съвети – от 1 до 101 ножчета. Истината е, че няма еднозначно решение. И докато някои изследвания на акнето препоръчват ретро-самобръсначките само с 1 ножче, други казват, че то не успява да отреже космите с едно движение, което допълнително дърпа кожата, дразни я и я възпалява повече.

Но пък самобръсначките с много ножчета дразнят кожата повече, защото с всяко минаване по нея я „натискат” последователно 3 или 4 пъти с ножчетата си.

Най-лесно е да използваш електрическа самобръсначка, въпреки, че ефектът от нея не е толкова безупречен. Тя не изрязва космите толкова плътно до кожната повърхност. Но пък вероятността косъмът при растеж да засегне кожата и да я възпали допълнително или да се врастне навътре намалява значително.

И най-важното условие за самобръсначката и ножчетата – да бъдат чисти всеки път при бръснене!

Стъпка по стъпка

Преди бръснене

  • Подготви кожата си. Без значение коя област ще бръснеш, ако я облееш с топла вода, кожата ще се хидратира и ще бъде по-еластична по време на процеса. Затова най-добре е да се бръснеш след къпане, а не преди това.
  • Използвай почистващ лосион или измивен гел, преди да започнеш. Така ще премахнеш бактериите и излишното кожно омазняване, което с бръсненето може да се разнесе по цялото лице и да влоши възпалението.
  • Използвай правилния гел или пянанекомедогенни, създадени специално за твоята кожа.

По време на бръснене

  • Всеки път използвай нова чиста кърпа. Използваната хавлиена кърпа може да бъде развъдник на микроби
  • Избягвай пъпките, докато се бръснеш. Постарай се, ако лицето има гнойни пъпки или възпаления, да не минаваш през тях със самобръсначката. Спукването на пъпка може да причини разпространение на бактерии към току-що обръснатата кожа, с което положението с акнето ще се влоши
  • Винаги е за предпочитане бръсненето по посока на растежа на косъма, а не срещу него. Да, резултатите от контрата са по-добри, но това дразни кожата и дърпа космите, което при акнеична кожа трябва да се избягва.

След бръснене

  • Нанасяй овлажняващ тоник, гел или друг дерматологичен продукт, предназначен за акнеична и чувствителна кожа. Това е важна стъпка, защото дори да не ги виждаш в огледалото, по кожата има множество останали мъртви клетки, малки отрязани косъмчета и капчици от крема за бръснене. Ако не ги премахнеш с добър продукт, тези замърсявания могат да създадат допълнителни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *