Черни ли са наистина черните точки?

Черни ли са наистина черните точки?

Черни ли са наистина черните точки?

Ако вече сме привлекли вниманието ти, обещаваме, че си струва да отделиш малко време и да разбереш не само какво представляват черните точки, но и защо ги има на лицето, каква е връзката им с акнето и как, в крайна сметка, може да се избавиш от тях.

Първо да си го кажем директно – черните точки са запушени пори.

Вероятно за първи път са се появили на лицето ти в началото или по време на пубертета, и ги свързваш с появата на акне. Не си далеч от истината – такива неканени гости по кожата често се откриват още около 8-9 годишна възраст и обикновено са знак, че тази кожа е вероятно склонна към акне и несъвършенства.

За да разбереш какво се случва, за да се появят черните точки, трябва да се запознаеш с няколко основни термина, които се повтарят във всички материали по тази тема – но рядко някой ги обяснява разбираемо.

Мини енциклопедия на сложните думи

 • Пори – това са отворите на фоликулите, които са разположени на повърхността на кожата. Изглеждат като миниатюрни дупчици – при някои хора са почти невидими, при други лесно се забелязват с просто око.В повечето случаи размерът на порите е закодиран в ДНК-то ти – разбирай, подарък са ти от мама и татко. Ако при теб „наследството“ е проблемна кожа с широки пори, няма място за паника – просто си знай, че ти трябват адекватни грижи и правилна козметика.

Човек има около 5 милиона пори по тялото си и приблизително 20,000 от тях са по лицето му. Сега вероятно разбираш, че това са всъщност 20,000 „вратички“ , през които се осъществява:

… вход на вредни микроорганизми, прах и замърсяване, но също така и на кислород, благотворни и хранителни вещества, вода;

… изход за себум и отпадъчни продукти от обмяната на веществата в кожните клетки.

Ако „вратичките“ се поддържат чисти, тези два процеса („вход-изход“) протичат едновременно и гладко, а резултатът е здрава, чиста и красива кожа.

 

 • Фоликули – пълният термин е „космено-мастни фоликули“ и това всъщност са каналчетата, чийто изход виждаме на повърхността на кожата като споменатите вече пори. Всеки фоликул съдържа мастна жлеза и косъм!

Тук е моментът да те изненадаме с един интересен факт- ти имаш по себе си около 5 милиона косъмчета и само 100-110 хиляди са под формата на коса на главата ти! Оказва се, че на практика и ние, хората, имаме почти същото количество косми като останалите примати.

 • Мастни жлези – това са много мънички органи, група от клетки, които отделят химични вещества – в случая, себум. Както вече стана дума, разположени са вътре във фоликулите и произвежданият от тях секрет се изтласква навън, излизайки на повърхността на кожата през порите.
 • Себум – въпросният секрет, дело на мастните жлези, е един вид естественото „масло“ на нашата кожа. Основната му функция е да я покрива с невидим защитен филм, който да ни предпазва от навлизане на вредни микроорганизми през порите.

Друга важна задача на себума е да поддържа водно-липидния баланс на кожата (това е съдържанието на вода и мастни вещества), защото от него зависи здравето на този наш най-голям орган – безценната опаковка на телата ни.

Без да навлизаме в подробности, само ще отбележим, че себумът има сложен химичен състав и за да е всичко наред, вещества в него трябва да са в точно определено съотношение. При мазния тип кожи в „рецептата“ преобладават молекули мазнини (наричани липиди) и оттам нещата леко се объркват, защото себумът е по-гъст и съответно е по-трудно да се поддържат порите чисти. Положението се усложнява и от факта, че към секрета нормално се прибавят пот, мъртви кожни клетки, бактерии  и микроскопични частици от каквото се сетиш – прах, грим, козметика…

 

Тези 4 думички са основните действащи герои и причина за появата на акне и комедони – ето как: прекомерното количество себум, произвеждан от мастните жлези, се натрупва във фоликулите и с течение на времето запушва порите.

Говорим за комедони не само защото това е правилният термин, но и защото черните точки са само единият вид на това неприятно състояние.  Има и бели точки, те са другият вид комедони. На езика на дерматолозите, това са всъщност:

 • отворени комедони: черни точки
 • затворени комедони: бели точки.

 

Нека да видим по какво се различават едни от други, от гледна точка на физиологията – за „цвета“ е ясно!

 • Отворените комедони – черни точки – се наблюдават, когато себумът има достъп до повърхността на кожата. Излизайки „на въздух“ от порите, той влиза в контакт с кислорода и настъпва една нормална реакция, която се нарича окисляване – в следствие на този процес секретът потъмнява и придобива почти черен цвят. А ти си мислеше, че черното е мръсотия, нали? Това е една от по-често срещаните заблуди.

Да, наистина споменахме, че малките частички прах, грим, козметика и какво ли още не, имат сериозна роля в образуването и на двата вида комедони – но не точно те са виновници за оцветяването.

За затворени комедони – бели точки – говорим,  когато себумът не може да се „излее“ през порите навън, и остане вътре в каналчетата на фоликулите, под плътна „запушалка“ от кожни клетки.

На външен вид те приличат на ситни бели пъпчици, които правят кожата груба и грапава. Много често затворените комедони се бъркат с друг вид бели точки – милиумите. Макар да изглеждат по сходен начин, структурно те са много различни.

Милиумите са вид малки кистички, в които се натрупва кератин (това е вид протеин, основна градивна единица на коса, кожа, нокти, зъби)  – а както вече знаеш, затворените комедони са „арестуван“ във фоликулите себум.

Затворените комедони са доста упорит проблем и дори за опитни дерматолози е предизвикателство да се справят с тях, защото една от честите причини за образуването на белите точки, е злоупотребата с козметика. Ако и ти използваш много, и най-вече неподходящи козметични продукти за лице, може да си си причинила проблема сама.

Не забравяй, че порите трябва да са чисти, за да може себумът да се изтласква на повърхността на кожата – е, това няма как да стане, ако вдъхновено прилагаш рутина в 20 стъпки!

Тук е моментът да кажем, че измежду многото и различни видове акне, има и т.нар. „козметично акне“ – т.е. предизвикано от козметика, без значение дали е бяла или декоративна. То обикновено е комбинация предимно от бели и черни точки, по-рядко с изявени папули и пустули по лицето (подкожни и гнойни пъпки).

 

След като вече знаем какво води до образуването на комедони, редно е сега и да помогнем с малко информация как да се избавиш от тях.

Истината е, че най-добре изобщо да не се стига до схватка с комедоните – в този случай превенцията е идеалната тактика. Но ако все пак се е стигнало до появата на бели и черни точки, заеми се сериозно още преди те да са ти създали по-сериозни проблем. Запомни, че комедоните подготвят „терена“ за активизирането на акне-бактериите, и обикновено е въпрос на много малко време след тях да се появят пъпките – а лечението на акне е нещо, което определено не искаш да ти се налага!

 

Ето ти основните и супер конкретни правила за борба с комедоните:

 • Измивай кожата на лицето с подходящ продукт и вода!

Нищо не може да замени доброто старо миене с вода. Разбира се, ако си фенка на грима, ще се наложи за почистване на кожата първо да минеш с мицеларна вода или друго средство за демакиаж – но след това задължително продължи с измиване. Само така ще почистиш оптимално порите, без да „заскладяваш“ отпадъци в каналчетата им.

 

На нас са ни много любими измивните пени като тип продукт за почистване – можем да те насочим към пяна Acne Out или пяна Pure Skin, но и черният детокс сапун (пак Pure Skin) има с какво да те изненада приятно заради активния въглен в състава му.

 

Ето много накратко кой измивен продукт за почистване на какъв тип кожа е подходящ:

 • Acne Out сапун: много мазна и плътна („дебела“) кожа, склонна към акне
 • Acne Out Oxy Wash гел: смесена кожа, предразположена към несъвършенства. Съдържа чист хипербарен кислород, който е идеално оръжие срещу акне-бактериите
 • Acne Out измивна пяна: всеки тип кожа, дори чувствителна; идеално премахва грим
 • Pure Skin измина пяна: всеки тип кожа. Съдържа азелаинова киселина, която е предотвратява появата на нови пъпки
 • Pure Skin сапун с активен въглен: за всеки тип кожа, нуждаеща се от обновяване и извличане на токсини
 • Melabel измивна пяна: кожа с хиперпигментации (тъмни петна по лицето).

 

 • Ексфолирай!

В превод – премахвай редовно мъртвите клетки от повърхността на кожата, т.е. прави пилинг. Този съвет отложи за бъдещ момент, ако вече си се сдобила с пъпки, зачервявания и възпаления – на такъв етап правилото е кожата да се пипа възможно най-малко. Когато все още си във фазата на комедоните обаче, има какво да направиш по въпроса – може да избираш между физически пилинг (продукт с частици или козметичен уред, с който търкаш  кожата) или химичен пилинг (козметични киселини).

 

Ексфолирането е особено важно при затворените комедони, защото така описаната „запушалка“ в порите трябва да се премахне. Нашият абсолютен фаворит за тази задача е ексфолиращият тоник Pure Skin, който върши цялата работа за отрицателно време благодарение на страхотните алфа и бета хидрокси-киселини. Нанася се вечер върху добре измита и подсушена кожа, и буквално веднага се усеща как започва да действа – опитай и сама ще се увериш.

 

 • Не използвай комедогенни козметични продукти!

И под-правило в този дух: придържай се към простичка, но ефективна рутина с малко продукти. Колкото повече пластове козметика нанасяш, толкова по-сигурно задръстваш порите си и работиш усилено за появата на нови черни и бели точки.

 

Малко полезна информация: няма напълно некомедогенен фон-дьо-тен или слънцезащитен продукт. Има по-щадящи формули. Това означава, че докато не редуцираш значително и акне, и комедони, по-добре се въздържай от използването на такъв тип продукти.

Ако обаче действаш с химичен пилинг, ситуацията става по-сложна, защото той прави кожата фоточувствителна – т.е. трябва да я пазиш от слънце. Поне за начало се опитай да не се излагаш много на слънце и/или да се пазиш с физически средства (шапки, козирки, шалове, очила и т.н.). И като стана дума за слънце – да знаеш, че UV лъчите (и слънчеви, и солариумни) също са комедогенни; това е всъщност истинската причина за влошеното състояние на проблемната кожа след лятото.

 

Вярваме, че след всичко разказано не само си наясно дали черните точки наистина са черни, но и можеш компетентно да дадеш старт на мисия „без комедони“.  Ще видиш, че с малко усилия и правилно създадена рутина, съвсем скоро в огледалото ще се виждат все по-малко от тези натрапници – а това ще отдалечи акнето от живота ти. Ти прецени дали не си струва.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *