Да опознаем врага, наречен „акне“ – видове, причини и симптоми

стискане на пъпки

Древен мъдрец от Изтока с право е казал, че за да победиш врага си, трябва да го опознаеш. Това важи с пълна сила и за най-разпространеното кожно заболяване в света – акнето. Да, точно така – може би не знаеш, но акнето всъщност е кожно заболяване, а не просто козметичен проблем; наблюдава се както по време на пубертета, така и в по-зряла възраст. Логично следва въпросът какво да предприемеш за лечение на акне  – ето това ще се опитаме да ти разкажем тук, за да знаеш какво се случва с кожата ти и да си в състояние да вземеш правилни мерки.

В учебниците по дерматология има изписани много страници за акнето и една от причините е, че само по себе си то има много класификации и видове. Тук ние ще “преведем” от научен език, и ще разкажем с “нормални” думи коя е основната причина за това заболяване, а също и кои са най-често срещаните му видове.

Като за начало, нека видим кои са преките виновници, водещи до поява на акнето

 • хиперсеборея – това е увеличеното производство на себум, което е причина кожата ти да започва да лъщи много скоро и след най-внимателното почистване. Често ще срещаш думата себум – това е точно този специфичен секрет, отговорен за твоята мазна кожа. Произвеждат го мастните жлези, разположени в космените фоликули – или казано с други думи, в порите на кожата.
 • хиперкератоза – този сложен термин означава, че кожата ти се „удебелява“, защото произвежда много нови клетки, но не успява да се освободи от мъртвите кожни клетки, струпани на повърхността й. Така се образуват запушалки на порите – това са комедони, които най-често наричаме „черни точки”. Понякога запушването се проявява и като множество малки пъпчици, подобни на зрънца – това са затворени комедони, „бели точки“.
 • бактериална колонизация – в кожата ти живеят милиарди бактерии и един определен вид – Пропионибактериум акнес (познат също като Кутибактериум акнес) причинява всъщност акнето. Ако вече се чудиш откъде са се появили, ще те успокоим, че те винаги са си били там – но проблемът започва едва когато “тапата” от натрупания себум и мъртви клетки запуши порите и се създаде благоприятна среда. Бактериите започват усилено да се размножават и числеността им бързо нараства.
 • възпаление – то започва първо невидимо, вътре в каналчетата на порите, където се намират и бактериите. На следващия етап обаче възпалението се разраства и в крайна сметка се появява пъпка – по-плътна подкожна, или такава с бяло гнойно връхче на повърхността на кожата. Впрочем, вероятно знаеш, че гнойта, която виждаш в такава пъпка, не е нищо друго, освен смесица от себум и мъртви клетки. 

Всички тези фактори трябва да се задействат заедно, за да се появи една пъпка. На теория звучи сложно, но на практика е въпрос на бързи биохимични процеси и понякога човек може да се окаже с множество пъпки в рамките само на седмица.

Връщаме се към видовете акне и бързаме да направим едно уточнение – акне може да имат дори новородени и бебета (нарича се съответно акне неонатум и акне инфантум). За тях сега няма да си говорим – ще обърнем внимание на акне вулгарис (юношеско акне) и акне тарда (възрастово акне): 

 • Акне вулгарис  е най-често срещаната форма и се проявява в тинейджърска възраст, когато вече е налице увеличено производство на себум. Познато е още като младежки пъпки, пубертетно акне или акне симплекс. Засяга по-често момчета, но не подминава и момичетата. Появява се както по лицето – предимно бузите, челото и брадичката, така и по тялотопо гърба, раменете и гърдите. 

 • Акне тарда или възрастово акне е характерно за по-зряла кожа – предимно при жени над 25-годишна възраст. Локализацията му е в долната част на лицето – брадичката, по линията на челюстта, шията и гърдите. 

Много често се случва неизлекувано акне вулгарис да преминава в акне тарда, но не е рядкост да се появяват случаи на акне тарда при хора, които в тийнейджърските си години никога не са имали подобен проблем.

Вероятно няма да се изненадаш от факта, че хормоналните промени имат значителна роля за отключването на целия процес. Това обяснява защо тъкмо в пубертета се налага човек да се справя с проблемна кожа, но и също защо бременни жени и кърмачки се борят с пъпки. Определени заболявания като поликистозни яйчници или адренален (надбъбречен) тумор, спиране на орални противозачатъчни – всички те имат отношение към хормоналния баланс и доста често са в основата дори на тежки случаи на акне във всяка възраст. 

Всичко това обаче не означава , че всеки с пъпки по кожата трябва да се втурне към ендокринолог, обвинявайки хормоналния дисбаланс. Препоръката ни е да се консултираш първо с дерматолог, който – ако сметне за необходимо – ще те насочи към допълнителни хормонални изследвания.

Говорейки за акне вулгарис и акне тарда, става ясно, че отправна точка ни е възрастта, в която се проявява заболяването. Ако погледнем акнеичното състояние на кожата през призмата на тежестта на симптомите, ще стигнем до друг „списък на пъпки“: 

 • Акне комедоника е най-леката форма, при която преобладават предимно бели и черни точки, придружени от единични пъпки и значително по-мазна кожа в Т-зоната. 

В тази фаза смело можеш да действаш самостоятелно – обърни внимание на няколко важни неща:

 • създай си навик за ежедневна грижа за кожата (рутина)
 • намали използването на декоративна козметика (грим) и внимателно подбирай използваните продуктите; 
 • не на последно място – подобри диетата си, като изключиш вредните преработени храни (джънк фууд).

 • Акне папуло-пустулоза е умерено до тежко акне с пъпки както на повърхността на кожата, така и по-дълбоко в нея. Това сложно име идва от два термина: „папули“ са големите твърди подкожни пъпки, „пустули“ – гнойните пъпки  с бяло връхче. 

На този етап вече е добре да не чакаш, а да си запишеш час при добър дерматолог, защото съществува реален риск дори след излекуване да ти останат трайни белези и петна. Ако наистина търсиш лечение на акне от този тип, ще се налага да прилагаш пълноценна терапия, която задължително включва подходящ за теб продукт с активни съставки – лосион, крем или специален тоник. Лекарят може да прецени също дали се нуждаеш и от лекарство за локално или орално приложение (т.е. за мазане или за пиене).

 • Акне конглобата, акне инверса, нодуларно акне – в тази фаза дори не си помисляй за самолечение или процедури при козметик! Ако и ти си един от тези тежки случаи, няма как да се объркаш – по кожата има множество пъпки, значително зачервяване и възпаление, напипват се възли и кисти дълбоко в кожата. Такива форми на акне не оставят съмнение, че става дума за сериозно кожно заболяване, и понякога дори изискват хирургична намеса. 

Понеже държим да сме изчерпателни, ще споменем и друга класификация на акнето, този път според външните фактори, които могат да го причинят

Акне майорка

Акне майорка най-вероятно ще те изненада, защото причината за появата на този вариант е излагането на слънце или друг източник на ултравиолетови лъчи. Основната причина е, че тези лъчи имат комедогенен ефект – т.е. предизвикват задебеляване на горната част на кожата и запушване на космените фоликули (порите).

Така че, ако някой те убеждава, че цял ден на плажа или редовно посещение на солариум ще ти оправят пъпките – спомни си за акне майорка! Просто приеми, че това е сигурен начин да влошиш и без това проблемното състояние на кожата при вече съществуващо акне. 

Какво можеш да направиш, за да се защитиш от нови пъпки? На първо място, не се излагай на UV лъчи – предпазвай проблемната си кожа първо с физически средства (шапка, чадър, кърпа), и след това с максимално некомедогенна слънцезащита с фактор поне SPF30. 

Контактно акне

Контактно акне, в това число акне козметика, е специален подарък за бюти блогърки и страстни почитателки на грима – особено онзи с многото стъпки. В по-леките си проявления тези форми на акне могат да направи кожата ти грапава и груба, без видими червенини и големи пъпки, но с множество ситни бели зрънца (затворените комедони, за които ти разказахме преди малко). В някои тежки случаи обаче лицето се превръща в арена на гнойни и подкожни пъпки с различна степен на възпаление.

Какво можеш да направиш? Ясно е – драстично намали употребата на козметика, независимо дали е бяла (кремове, маски и лосиони) или декоративна (грим). Ако се налага да използваш такава, задължително проучвай подробно и избирай дермокозметични марки и продукти с максимално изчистен некомедогенен състав.

И не на последно място – измивай лицето си с вода и подходящ продукт за проблемна и мазна кожа, не се доверявай на “почистващи” продукти! Правилното измиване отстранява остатъците от грим, но също и премахва мъртвите кожни клетки. 

Акне екскорие

Акне екскорие е акнето на мръсните ръце. Това са пъпки, които се появяват при чоплене и стискане – вероятно се досещаш, че като правиш това всъщност разнасяш бактериите по цялото си лице.

Какво можеш да направиш? Най-добре не чопли малките пъпчици и черни точки. Ако много те дразнят, обърни внимание каква ежедневна грижа за кожата полагаш и внимателно огледай използваните продукти – твърде е възможно някой от тях да ти създава проблеми. Можеш да посещаваш и медицински козметик. 

Генералното правило е подкожни пъпки да не се стискат, още по-малко – директно с ръце. Има с какво да зарадваме обаче и феновете на чопленето: все пак можеш да изстискаш гнойните пъпки, но задължително първо дезинфекцирай ръцете си, или (още по-добре!) използвай чист памучен тампон или стерилна марля. Как точно да го направиш с минимални поражения, можеш да видиш тук

Акне медикаментоза

Акне медикаментоза са пъпките, които се появяват заради приемането на някакъв медикамент – било то поради лечение или при специални режими за диета и бодибилдинг. Характерно за тези форми на акне е, че често пъпките засягат не само лицето, но и тялото – гръб, рамене, гърди, често и седалище.

Какво можеш да направиш? Ако медикаментите са ти предписани от лекар поради някакво заболяване – задължително се консултирай с дерматолог, който може да прецени какъв вид терапия би била най-ефективна като допълнение в твоя случай. Ако обаче причината е собствената ти фитнес мания, избирай – чисто лице и тяло или напомпани мускули.

Акне механика

Акне механика е много „модерно“ в последната година, и даже вече си има популярно име – маскне. Макар и да не е тежко акне, то връхлита дори хора, които никога по-рано не са се сблъсквали с подобно състояние на кожата. Основната причина за поява на акнето в тези случаи е носенето на предпазна маска и се дължи на промяна в микросредата на повърхността на кожата.

Какво можеш да направиш? Преди всичко – следи за хигиената на маската (с други думи, не я носи на лакътя например). Също така, инвестирай умно в грижа за кожата в тези зони и потърси подходящи дермокозметични продукти с активни съставки – антибактериални и хидратиращи.

Сигурно вече се убеди, че има защо акнето да е безкрайна тема за разговор. В тази статия обаче, вярваме, че научи кога и как можеш да водиш война с пъпките сам – и кога е абсолютно наложително да посетиш дерматолог.  Съветът ни при всички положения е да се отнасяш отговорно към кожата си – това е опаковката, в която ще прекараш всички дни от живота си. Грижи се за нея добре!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *