Грижа за акнеичната кожа

Грижа за акнеичната кожа

Да приемем фактите: никоя кожа не е застрахована от появата на акне. Най-често се свързва с тийнейджърството, но засяга и милиони хора след тази възраст. Еднакво неприятно е във всичките си видове: малки до големи нежни пъпчици или кисти или като малки подутини с цвета на кожата, или черни точки (комедони) .

Защо се появява акнето?

Акнето се развива в порите и мастните жлези (космено-мастни фоликули) на кожата. Клетките в порите образуват кератин, който се натрупва и блокира отворите. Мастните жлези продължават да функционират и да произвеждат себум. Често в кожата се развива бактерия, пропионибактериум акнес, която процъфтява в тези условия

Жените често са по-засегнати, тъй като хормоналният дисбаланс при ПМС-а влияе много.

Някои лекарства също са свързани с появата на акне – тестостерон, барбитурати, противоепилептични лекарства, литий и системни и инхалаторни кортикостероиди. И накрая, механичното дразнене на кожата също може да бъде причина за появата на акне.

Генетичната обусловеност има огромна роля за това дали ще имаш акне или не.

Цветът на кожата има своето немалко значение също. По-тъмната кожа има по-големи мастни жлези и по-добре структурирани пори, което предполага по-малък риск от появата на акне. Но пък има ли го, на хората с тъмна кожа по-често  им остават пигментни петна от пъпките.

Диетата

Няма научни доказателства, че храната може да доведе до появата на акне. Но определени храни (тези с висок гликемичен индекс, обезмасленото мляко) могат да влошат съществуващо акне. Естествено, не започвай да се тъпчеш с чипс, шоколад и пица. Те по никакъв начин няма да помогнат на здравето ти, макар и да не предизвикват директно акне.

Козметиката

Ако имаш чувствителна и склонна към възпаления кожа, внимавай особено много какви продукти използваш за грижа. Винаги се запознавай старателно със съставките и избирай некомедогенни формули.

Преди нанасяне на продукт измивай ръцете си. А и най-добре отсипвай количеството, което ще ти трябва, извън опаковката, за да намалиш до минимум контакта между пръстите си и съдържанието. Така ще избегнеш риска от заразяване на продукта с бактерии.

Грижи се за козметичните си принадлежности; всички четки и тампончета трябва да почистваш редовно.

Пудра например е добре да нанасяш само с четка, за да не дразниш кожата излишно. Тя е важна, защото намалява блясъка на мазната кожа, прикрива пъпките и попива излишната секреция.

Розовата и червена гама гримове привличат вниманието към раздразнената кожа, затова се придържай към неутралните тонове и топлата кафеникава гама, близка до естествения цвят на кожата. Добър трик е да смесиш зеленикав с обикновен фон дьо тен, за да прикриеш червените петна. Работещ вариант е и да сложиш пудра върху фон дьо тена.

Някои продукти за коса също могат да причинят акне: гелове, пяни за коса, помади и лакове. При допира на косата до лицето кожата може да се раздразни и възпали.

Какво да правим

Лечението на акне е строго индивидуално и целта му е освен да премахне наличната инфекция, да предотврати бъдещи усложнения.

Третирай кожата ежедневно, а не само в кризисните моменти. Не забравяй, че третирането на акнеичната кожа следва да е цялостно, а не само по местата на пъпките. При почистване на лицето не използвай гъба, за да избегнеш допълнително механично раздразване на кожата и евентуални белези.

Акнето се повлиява най-добре от продукти въздействащи едновременно върху омазняването, запушването на порите и развилите се бактерии – такива продукти за локално приложение съдържат хексаметилентетрамин. Ако акнето е по-леко изразено, предимно с комедони (черни и бели точки), то тогава може да се използват продукти съдържащи ретинол, бензоил пероксид, алфахидрокси киселини. Нежелателна е употребата на локални антибиотици, тъй като те имат само временен ефект и предизвикват резистентност на бактериите.

При тежко акне локалната терапия не е достатъчна. Необходимо е да посетиш дерматолог, който да прецени състоянието на твоята кожа и да предпише цялостен курс на лечение.

Ако акнето е изразено в черни точки или червени подутини с бяло връхче е хубаво те да се почистват веднъж или два пъти седмично, за да се отпушат порите.

Няколко съвета

  • Механичното дразнене на кожата може допълнително да раздразни акнето
  • Стресът може да влоши акнето, но не може да го причини
  • Слънцето изсушава кожата опасно и НЕ лекува пъпките
  • Изпотяването при физическо натоварване може да засили или да влоши акнето по лицето, гърдите и гърба
  • Влажният климат увеличава мастната секреция и съответно може да раздразни акнеичната кожа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *