Грим и акнеична кожа – мисията възможна

make up

Добре дошли в порочния кръг на 9 от 10 момичета – колкото повече пъпки, толкова повече грим, за да ги скрием. Колкото повече грим върху пъпките, толкова повече пъпки под грима. И какво правим сега? Поемаме дълбоко въздух и започваме да четем внимателно какво пише на пудрата, фон-дьо-тена, червилото, сенките и всички останали оръжия, които използваме, за да сме зашеметяващо красиви и неотразими.

Да започнем оттам, че акнето е възпаление, което се случва дълбоко в кожата. Основният му причинител са хормоналните дисбаланси в тялото и дали ще имаш акне не зависи от това дали се гримираш или не. Гримът сам по себе си не може да е виновник за пъпките. Но има определени съставки в отделните продукти, които влошават акнето и несъмнено водят до по-силно опъпчване. Затова е важно да ги познаваш и избягваш.

Избирай некомедогенни продукти. Какво означава това? Ако на продукта пише “некомедогенен” би трябвало формулата му да не съдържа съставки, които запушват порите и следователно не предразполага към поява на пъпки или черни точки.

Избягвай козметика с дълбокопроникващи масла. Особено ако си с мазна, предразположена към акне кожа. Ланолинът и мастните киселини, които са често срещана съставка на някои лосиони и слънцезащитни продукти са сред най-мощните провокатори на акне. Ако избираш основа или фон-дьо-тен, гледай за isopropyl myristate сред съставките. Слагат го, за да може продуктът да се разнася лесно по кожата, но той попива толкова надълбоко, че е сред съставките и на разтворителите на ръжда. Трябва ли да обясняваме, че няма място върху лицето ти?

No fragrance, no cry

Неароматизираните продукти винаги са за предпочитане. Не всички аромати дразнят кожата и водят до поява на повече пъпки, но препоръчваме да заложиш на сигурно и когато имаш избор, винаги предпочитай гримове и козметика, които нямат добавени ароматизиращи агенти. Ако етикетът е на английски, “fragrance-free” е за поредпочитане пред “unscented”. Второто може да означава, че има добавени аромати, които да замаскират миризмата на другите съставки.

Повече блясък в очите, по-малко над тях

Сенките на минерална основа може да имат блестящ ефект, буквално и преносно, но не винаги съдържащите се в тях съставки са безопасни. Избягвай тези, на чиято опаковка пише “mica” или “muscovite”.  По същия начин много от червените оттенъци в гримовете могат да бъдат на катранена основа, която със сигурност е крайно комедогенна. Вместо това търси етикети, в които се среща “carmine”. Това е естествен оцветител, от който не би трябвало да се опъпчиш.

Течно, не твърдо

Колкото по-втвърден е един козметичен продукт, толкова по-вероятно е да провокира акне. Твърдостта и плътността на гримовете се постига с добавянето на различни смоли и други втвърдяващи агенти (polyethylene или ethylhexyl palmitate), които запушват порите и пречат на кожата да диша спокойно. Пудрата или геловете са в пъти по-щадящи, винаги са за предпочитане, при мазна кожа – задължителни.

“Гримирана като открадната кола”

Не искаш да го чуеш по твой адрес, нали? Когато кожата ти не е в идеален вид, изкушението да я покриеш с плътен слой всевъзможна козметика и грим е огромно. Опитай се да намериш баланса като скриеш проблемните точки по лицето с пудра, гелообразен фон-дьо-тен или коректор, без да запечатваш лицето отгоре до долу с няколко пласта изравняващи тена продукти. В дългосрочен план лицето ти ще ти се отблагодари с по-свеж и младежки вид.

Пази очите

Внимавай с околоочния крем, ако ползваш такъв. Тъй като областта около очите кожата е по-деликатна, кремовете за тази част на лицето са по-плътни и тежки в сравнение с другите овлажняващи агенти. Но веднъж сложен около очите, този крем лесно засяга и съседните области и може да има комедогенен ефект. Нанасяй го внимателно и най-вече съвсем оскъдно.

Косата ти пречи

В смисъл, че това, което слагаш на косата си изобщо не трябва да докосва кожата на лицето. Внимавателно покривай лицето си, докато пръскаш със спрея за коса и избягвай да нанасяш каквито и да е продукти по линията на косата. Ако отиваш на фитнес или друг спорт – по косата ти не трябва да има нищо, защото от изпотяването ще се разтече по лицето, после ще го втриеш в кожата, докато бършеш потта с кърпа и…язък за всичките ти усилия да си стегната и красива.

Къпането след спорт се подразбира, но почистването на кожата и косата преди това често се пропуска. И друг път сме обяснавали, че изпотяването влошава акнето. Но изпотяване плюс разтечен грим, гел и прочее продукти върху кожата са абсолютно сигурен начин да си докараш в пъти повече пъпки. Нужно ли е?

Ех, тая уста…

Пъпките нямат място около красивите ти устни, но от време на време се появяват неканени точно там. Защо ли? Причината най-вероятно е в червилото, балсама или блясъка за устни, които ползваш. Често във тях има комедогенни съставки като восък или продукти на петролна основа. Правилото е, че колкото повече блясък придават, толкова по-вероятно е да запушват порите около устата.

Дано сме ти били полезни и сме ти помогнали по-лесно да се ориентираш къде, колко и какво да слагаш на лицето си, така че ефектът да е по-красиво и свежо лице, а не просто да замаскираш проблемите. Успех, ще се справиш със сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *