За съжаление няма доказана пряка връзка между храненето и акнето. Но това съвсем не означава да сме небрежни към храната си, разбира се.
Макар да не е доказано, че консумацията на определени храни и напитки влияе на появата на акнето, със сигурност избягването на някои ще се отрази благотворно върху цялостното физическо състояние, а оттам и на кожата.
Какво е вредно?
Сред храните, които със сигурност не помагат на проблемната кожа, са
- Пакетирани десертчета (тестени кексчета, шоколадови вафлички, бисквити и т.н.). Проблемът не е в сладкото само по себе си, а най-често в комбинацията тесто+захар+мазнина.Не е нужно да се лишаваме изцяло от нещо малко и сладко, стига наистина да е малко и истинско (черен шоколад, мед);
- Веществата в храните, които предизвикват покачване на кръвната захар, стимулират допълнително мастната секреция и предизвикват засилване на възпалителния процес;
- Мазни храни (хамбургери, дюнери, пържени храни, майонези, полуготови продукти и т.н). Добре е мазнините, които приемаме, да се съдържат предимно в месото и растителните продукти. Те са напълно достатъчни на тялото, за да функционира
- Напитки с добавена захар (сладките безалкохолни и коктейлите с ликьори);
- Сол – натрият в нея задържа водата в тялото, като така нарушава хидробаланса му.
Тялото извежда токсините, натрупвани в организма, през повърхността на кожата. Ако подаваме на стомаха по-малко токсини и изкуствени елементи с храната, това със сигурност ще е от полза и ще повлияе добре на цялостния процес по изчистване.
Какво е полезно?
- Вода! Пий много вода, поне по 1,5 л на ден. Тя извежда токсините от тялото по-лесно и бързо, а кожата се хидратира, което й влияе добре и я освежава.
- Плодове и зеленчуци, богати на витамини, фибри и пребиотици. Кожата има нужда от голямо количество антиоксиданти, които да поддържат хормоните в баланс и да намаляват възпалителните процеси. Най-лесният начин да ги получим е с пресните плодове и зеленчуци, богати на витамини А, Е и С и D.
- Риба – рибните продукти съдържат много важните омега-3 мастни киселини. Сьомгата, пъстървата и дори обикновената скумрия са полезни, вкусни и веществата в тях подпомагат процеса на обновяване на клетките.