Как да премахнеш белези и петна от акне

Акнето е достатъчно неприятно само по себе си. Но още по-неприятни и от него са белезите, които често оставя по кожата – петна, неравности… За съжаление, не съществува универсален метод, препарат или процедура за премахването им.

Важно е да се знае, че лечението на акне и лечението на последствията от него са коренно различни процеси, които не протичат едновременно. Но ето няколко правила, с които ще се справиш със ситуацията.

Защо се появяват белезите?

Акнето се развива в порите и мастните жлези на кожата, които при запушване не могат да се освободят от излишния себум. Така се стига до развитие на бактерии.

Белезите се появяват в процеса на възстановяване на кожата при образуване на нова съединителна тъкан на мястото на увредената, която обаче не винаги възвръща нормалния си вид. Основно белезите са вдлъбнати или изпъкнали, в зависимост от количеството на отделения колаген.

Какви видове белези оставя акнето?

Най-често срещаните белези са следните няколко вида :

 • Атрофични белези – делят се на 3 основни вида, всички се характеризират с хлътване на кожата.
 • Хипертрофични белези – това са изпъкналите белези, които се характеризират с удебеляване на кожата.
 • Келоиди – характерното за тях е, че се наблюдават промени в тъканта, които често излизат извън зоната на първоначалната травмa.
 • Пигментни петна – често след прекарано акне и заздравяване на засегнатата тъкан се получава пигментиране на кожата.

Как да ги премахнем?

На първо място, винаги се консултирай с дерматолог. Никога не предприемай самолечение с препарати, препоръчани от приятелки или с домашни рецепти за хубост, тъй като може да раздразниш още повече кожата си и вместо да подобриш вида й, да влошиш нещата.

Ето кои са някои от най-разпространените методи за премахване на белезите от акне :

 • Лазерен пилинг (лазерен ресърфейсинг) – представлява третиране с високо енергиен сноп лазерен лъч, който загрява и изпарява повърхностния слой на кожата. Препоръчва се при тежко засегната кожа.
 • Микродермабразио – механичен метод на пилинг, при който се отстранява горният слой на кожата. Подходящ е за много малки белези. Методът не е инвазивен и за разлика от другите процедури е значително по-малко дискомфортен за пациента.
 • Химически пилинг – представлява излющване на горния слой на кожата със слаба киселина. Новата кожа се появава след около 2 седмици. Винаги използвай качествена слънцезащита след подобна процедура, моля.
 • Дермабразио – отстранява повърхностния слой на кожата, прави се под местна или обща анестезия от квалифицирано медицинско лице. Дермабразиото стимулира образуването на нов повърхностен слой на епидермиса. Новата кожа е нежна и чувствителна, като това усещане отшумява след няколко месеца.
 • Лазерна и светлинна терапия – познати като PDL и IPL, водят до избледняване на цвета и изглаждане на надигнати белези.
 • Козметични филъри – най-често се използват продукти, съдържащи хиалуронова киселина, които след време се резорбират в кожата и не предизвикват никакви странични ефекти.
 • Гелове и кремове – употребяват се в домашни условия, като някои от тях дават добри  резултатите при по-продължително приложение и намаляват дискомфорта и размера на белезите. Продукти, съдържащи гликолова киселина, ретинол или витамин С, способстват за изравняването на хлътнали белези, а за третиране на надигнати се използват гелове, съдържащи силикон.

 

При пигментни петна след акне се наблюдава само промяна в цвета на кожата, но не и на релефа. В тези случаи се препоръчва употреба на кремове за изсветляване и слънцезащита на кожата. Възстановяването на равномерния тен понякога отнема толкова време, колкото е изисквало самото лечение на акнето.

Кремът против белези и петна от акне Acne Out Repair SPF 30 е създаден точно с тази цел –  да премахне белезите от акне, които нарушават равномерния и красив вид на кожата.

Acne Out Repair cream SPF 30 намалява остатъчната червенина след възпалените пъпки, подпомага възстановяването на кожата и не позволява UVA и UVB лъчите на слънцето да пигментират тези участъци.

Във формулата е включена гликолова киселина, която стимулира процеса на ексфолиране на мъртвите клетки и ускорява клетъчното обновяване, а заедно с нея възстановяващо и антиоксидантно действие имат витамин В3 (ниацинамид) и Витамин Е.

Първите резултати от всеки крем против акне и белези идват по-бавно и това често действа демотивиращо. Но решението е в постоянството и търпението в грижата за кожата след акне.

Пигментациите се повлияват бавно и обикновено трябва да минат няколко цикъла на обновяване на кожата ( един цикъл трае около 28 дни ), за да има видима промяна. Затова се въоръжи с търпение и правилна мотивация, когато стартираш този процес.

Как да избегна изобщо появата на белези?

Ето няколко прости правила, които могат значително да облекчат състоянието на кожата ти:

 • Започни грижата за кожата си още при първата проява на признаци на акне – омазняване, черни точки, единични пъпки. Не чакай да стане късно, защото превенцията е най-добрата защита от белези на по-късен етап.
 • Механично изстискване на пъпки – изтискването и разчоплянето на пъпки е, меко казано, крайно непрепоръчително. Особено ако става въпрос за дълбоки подкожни пъпки. Нека почистването на кожата на лицето се извършва от професионалисти.
 • Излагане на слънце – винаги нанасяй продукт с висок фактор преди излагане на слънце. Това правило важи особено стриктно, ако кожата вече има петънца. Избягвай плътните и мазни слънцезащитни кремове, а търси такива, на които е отбелязано, че са подходящи за мазна и акнеична кожа и са некомедогенни.
 • Използване на абразивни гъби  – недей да експериментираш върху лицето си с абразивни гъби или други подобни. Това може да доведе до увреждане на деликатната, възстановяваща се кожа или да разпространи бактерии от новопоявили се пъпки.
 • Тютюнопушене – тютюнопушенето може да направи кожата по-уязвима, тъй като изчерпва кислорода, способства натрупването на токсини в порите и предизвиква появата на свободни радикали.

 

Наред с това не забравяйте да хидратирате и защитавате кожата си, защото така й помагате да се възстанови напълно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *