Как да премахнеш белези и петна от акне

Как да премахнеш белези и петна от акне

Акнето е достатъчно неприятно само по себе си. Но ще по-неприятни и от него са белезите, които често оставя по кожата – петна, неравности… За съжаление, не съществува универсален метод, препарат или процедура за премахването им.
Важно е да се знае, че лечението на акне и лечението на последствията от него са коренно различни процеси, които не протичат едновременно. Но ето няколко правила, с които ще се справиш със ситуацията.

Защо се появяват белезите?

Акнето се развива в порите и мастните жлези на кожата, които при запушване не могат да се освободят от излишния себум. Така се стига до развитие на бактерии. Белезите се появяват в процеса на образуване на нова съединителна тъкан и възстановяване на увредената, която обаче не винаги възвръща нормалния си вид. Основно белезите са вдлъбнати или изпъкнали, в зависимост от количеството на отделения колаген.

Какви видове белези оставя акнето?

 • Атрофични белези – делят се на 3 основни вида, всички се характеризират с хлътване на кожата
 • Хипертрофични белези – това са изпъкналите белези, които се характеризират с удебеляване на кожата
 • Келоиди – характерното за тях е, че се наблюдават промени в тъканта, които често излизат извън зоната на първоначалната травмa
 • Пигментни петна – често след прекарано акне и заздравяване на засегнатата тъкан се получава пигментиране на кожата

Как да ги премахнем?

На първо място, винаги се консултирай с дерматолог. Никога не предприемай самолечение с препарати, препоръчани от приятелки или с домашни рецепти за хубост, тъй като може да раздразниш още повече кожата си и вместо да подобриш вида й, да влошиш нещата.

Ето кои са някои от най-разпространените методи за премахване на белезите от акне

 • Лазерен пилинг (лазерен ресърфейсинг) – представлява третиране с високо енергиен сноп лазерен лъч, който загрява и изпарява повърхностния слой на кожата. Препоръчва се при тежко засегната кожа.
 • Микродермабразио – механичен метод на пилинг, при който се отстранява горният слой на кожата. Подходящ е за много малки белези. Методът не е инвазивен и за разлика от другите процедури е значително по-малко дискомфортен за пациента.
 • Химически пилинг – представлява излющване на горния слой на кожата със слаба киселина. Новата кожа се появава след около 2 седмици. Винаги използвай качествена слънцезащита след подобна процедура, моля.
 • Дермабразио – отстранява повърхностния слой на кожата, прави се под местна или обща анестезия от квалифицирано медицинско лице. Дермабразиото стимулира образуването на нов повърхностен слой на епидермиса. Новата кожа е нежна и чувствителна, като това усещане отшумява след няколко месеца.
 • Лазерна и светлинна терапия – познати като PDL и IPL, водят до избледняване на цвета и изглаждане на надигнати белези.
 • Козметичнни филъри – най-често се използват продукти, съдържащи хиалуронова киселина, които след време се резорбират в кожата и не предизвикват никакви странични ефекти.
 • Гелове и кремове – употребяват се в домашни условия, като някои от тях дават добри  резултатите при по-продължително приложение и намаляват дискомфорта и размера на белезите. Продукти, съдържащи гликолова киселина, ретинол или витамин С, способстват за изравняването на хлътнали белези, а за третиране на надигнати се използват гелове, съдържащи силикон.
  При промяна само в цвета на кожата, но не и релефа, се препоръчва употреба на кремове за изсветляване на кожата .

Как да избегна изобщо появата на белези?

Ето няколко прости правила, които могат значително да облекчат състоянието на кожата ти:

 • Механично изстискване на пъпки – изтискването и разчоплянето на пъпки е, меко казано, крайно непрепоръчително. Нека почистването на кожата на лицето се извършва от професионалисти
 • Излагане на слънце – винаги нанасяй продукт с висок фактор преди излагане на слънце. Това правило важи особено стриктно, ако кожата вече има петънца
 • Използване на абразивни гъби  – недей да експериментираш върху лицето си с абразивни гъби или тъкани. Това може да доведе до увреждане на деликатната, възстановяваща се кожа или да разпространи бактерии от новопоявили се пъпки
 • Тютюнопушене – тютюнопушенето може да направи кожата по-уязвима, тъй като изчерпва кислорода, способства натрупването на токсини в порите и предизвиква появата на свободни радикали

One thought on “Как да премахнеш белези и петна от акне

 1. New Derma says:

  Белезите от акне са по- неприятни и от самото акне.. Щастлива съм, че вече имам как да се преборя с тях и да забравя завинаги за акнето!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Това също...