Как да се справим с белезите от акне?

 

Д-р Лорена Манеа, дерматолог

Клиника Колентина, Румъния

Белезите от акне са предизвикателство както за лекаря, така и за пациента. Те са трудни за повлияване и затова е за предпочитане изобщо да не се стига до появата им – това обаче е  възможно само, ако е приложено правилно и навременно лечение на първичното заболяване – акнето.

Ако белезите вече са факт, все пак има някои методи, които позволяват подобряване на техния външен вид, а в някои случаи – и пълното им заличаване. Всичко започва с мастните жлези в кожата, когато увеличеното производство на себум, заедно със запушването на каналчетата на порите, предизвикват възпаление.

По същество, в порите се натрупва излишък от мастен секрет, мъртви кожни клетки и бактерии – което води до подуване, и в крайна сметка до пръсване на стената на космено-мастния фоликул. Този процес предизвиква разкъсване на влакната колаген и еластин, и на свой ред резултира в дермална и субдермална фиброза – или иначе казано, появява се белег.

Причини

Проучванията показват, че между 9 и 22% от хората, които някога са имали акне, също са развили и белези като следствие от него.

Ето някои от факторите, допринасящи за появата на белезите:

  • Наследствеността играе важна роля, тъй като е доказано, че членовете на едно семейство имат сходна предразположеност към образуване на белези.
 • Времето от появата на акне до началото на лечението му е също от значение – колкото по-дълъг е този период, толкова по-висок е рискът от поява на белези.
 • Автоманипулациите – изстискване и чоплене на пъпки – почти винаги завършват с трайни белези върху кожата.

От чисто клинична гледна точка, белезите от акне са няколко вида – атрофични и хипертрофични. Нека първо започнем с атрофичните белези, които всъщност изглеждат като вдлъбнатини в кожата, и са много трудни за лечение.

В зависимост от външния вид, се различават 3 типа атрофични акне белези:

 • Ice-pick („удар с пикел“): както показва и името им, това са тесни, но дълбоки белези, наподобяващи следи от удар с пикел; най-често наблюдаваме такива по бузите, челото и брадичката. 
 • Boxscar: те са добре очертани, но плитки – обикновено овални или кръгли, относително по-големи. Тях най-често ги виждаме по бузите.
 • Rolling („хълмисти“): плитки вдлъбнатинки, които придават неравномерен и груб, „хълмист“ вид на повърхността на кожата. Особеното при тях е, че с остаряването на кожата, е възможно да се задълбочат и влошат на външен вид.

За разлика от тях хипертрофичните белези са надигнати и изпъкнали.  Те са по-характерни за гърба или деколтето, отколкото за лицето. Въпреки че по природа не са белези, тук можем да споменем и пост-инфламаторните хиперпигментации.

Ако не сте запознати с тях, те представляват червени или червено-кафеникави петна. Те също се появяват на местата на излекувани акнеични лезии. Формирането им е дълъг процес и за съжаление са склонни към трайна фиксация върху кожата – често за месеци, и дори години.

Как да се справим с проблема ?

Въпреки че, като цяло са трудни за лечение, белезите могат да бъдат повлияни в някаква степен посредством правилно подбрани терапии.

Радиочестотата или микронидълингът като методи например, работят в по-дълбоките слоеве на кожата и са щадящи за епидермиса (най-външния слой на кожата). Въглеродните лазери от друга страна, таргетират предимно повърхностните белези.

Терапиите за приложение в домашни условия са подходящи само за повърхностни и по-скорошни белези.

Ето и някои примери:

 • Ретиноидите (диферин и адапален) повлияват белезите от акне като намаляват възпалението и стимулират производството на колаген.
 • Азелаиновата киселина има кератолитичен (излющващ) ефект, което означава, че подпомага обновяването на кожните клетки – свойство, особено подходящо за кожа с белези от акне.
 • Алфа-хидрокси киселините (АНА) в концентрация 8-15% също могат да подобрят вида на пост-акнеичните белези. Алфа-хидрокси са гликоловата, млечната, лимонената, ябълчената киселина (наричани също „плодови“ киселини). Те излющват повърхностния слой на кожата и са изключително подходящи за третиране на хиперпигментации. Алфа-хидрокси киселините работят и в по-дълбокия слой на кожата, но с друга функция – там те насърчават колагеногенезата.
 • Салициловата киселина (бета-хидрокси киселина, ВНА) е мастно-разтворима киселина, която прониква в дълбочина и е в състояние да повлияе благотворно действието на мастните жлези. Използва се за терапии срещу акне и черни точки, има също изразено противовъзпалително действие.

Въпреки, че на пазара има дермокозметика за химичен пилинг с киселини, препоръчително е терапията с тях да бъде провеждана по предписание и под наблюдението на лекар дерматолог, който да определи най-подходящите и безопасни за пациента вещества.

В противен случай, една самоназначена терапия с неправилно подбрани продукти, и приложена в неподходящ момент,  може да изложи пациента на значителен риск за здравето. Това, което обаче всеки може да направи без проблем, е преди излизане навън стриктно да нанася слънцезащитен продукт с фактор SPF 50+, независимо от сезона!

Тази мярка има за задача да предпази пост-акнеичните лезии от трайно пигментиране – но не забравяйте, че проблемната кожа все пак изисква слънцезащита с лека, немазна текстура. Независимо от всичко, ако човек е изправен пред предизвикателството да се бори с белези от акне, не бива да фокусира всичките си усилия и внимание върху този проблем.

Лечението на белези следва да бъде част от една по-комплексна рутина, целяща също и превенция на „макро“ ниво – т.е. имаща за задача да поддържа кожата чиста и здрава, без нови акнеични лезии. Последно, но не и по значение, трябва да се спомене нуждата от приемане.

Приемането означава да осъзнаем и прегърнем факта, че не сме, и никога няма да бъдем перфектни и съвършени. Да се чувстваме добре в собствената си кожа е избор, който правим всеки ден! Той не е резултат от това, което виждаме в огледалото, а от вярата, че всъщност най-важните неща са невидими за очите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *