Как се изстисква пъпка

Как се изтисква пъпка

Едно е сигурно – никога няма да ти кажем „Стискай пъпките колкото си искаш!“. Безконтролното изстискване на пъпки може да доведе до разпространение на инфекция и образуване на белези. А това е далеч по-лошият вариант за твоето лице и кожа. 

Дерматолозите често съветват пациентите с акне да не докосват пъпките и да не се изкушават от това да ги изстискват, колкото и предизвикателно и лесно да е това. Това е работа на опитен козметик или още по-добре дерматолог, който знае най-добрата техника за безопасно и стерилно изцеждане на гнойта.

Много хора намират стискането на пъпки за приятно и удовлетворяващо. След като усетят и чуят онова „пукване“ на пъпката те получават моментално чувство за удоволствие и облекчение. Това е така заради хормона на щастието – допамин, който се освобождава, когато човек постигне нещо важно.

Освен това, често стискането на пъпки и чопленето на лицето се превръща в лош навик, който трудно отшумява даже и след решаване на проблема с акнето. 

Стискането на пъпки може да стане пристрастяващо

Започнеш ли веднъж, не можеш да спреш. За съжаление в някои случаи човек може да развие пристрастяване към стискането. Както вече разбрахме по време на изтискването се отделя хормона допамин, който може да доведе някои от нас до непрестанното желание да искат още и още от това удоволствие.

Но знаем също и че понякога просто се налага. Дали обаче пъпката е готова за изстискване и как да го направим с минимални поражения?

Видове пъпки

Пъпките с бял гноен връх (докторите ги наричат пустули) се задържат в рамките на няколко дни по кожата на лицето и са единствените, които позволяват и налагат изстискване. 

Ако внимаваш, вероятността да инфектираш кожата или да си оставиш белег е минимална. Тук се изисква пълен самоконтрол, защото лесно можеш да прекалиш и да нараниш кожата си. Затова внимавай и не се увличай!

 

Новопоявилите се пъпки, които са подкожние са познати като папули), не са подходящи за изстискване, изчакай до момента, в който връхчето побелее (събралата се гной излезе почти на повърхността). Тях можеш да третираш с подходящ крем, който да успокои и облекчи мястото, за да не се стига до сериозно възпаление и гной.

Ако страдаш от тежка форма на акне с дълбоки подкожни пъпки – така наречените нодули и кисти, в никакъв случай не посягай на лицето си. Стискането им може да увреди сериозно повърхността на кожата и да доведе до подкожно разпространение на инфекцията. 

Посетете дерматолог, който ще ти предпише лечение и програма за изчистване на лицето. Нодулите и кистите са много болезнени, но възпалението и набирането на гной се случва дълбоко в кожата, което ги прави трудни за премахване.

Има специална техника, която дерматолозите използват в тези случаи и тя се извършва само в лекарския кабинет. Това е инжектиране на кистата с кортикостероид, който ускорява оздравителния процес и предотвратява появата на белези. 

Но не забравяй, това е процедура, която се извършва само от лекар. Не позволявай на козметик да прави това с теб.

Изстискват ли се черните и белите точки? 

Макар да изглеждат лесни за изстискване, черните точки (отворени комедони) често не могат да бъдат отстранени напълно и пората остава запушена. Обикновено само след няколко дни на същото място може да се появи гнойна пъпка. Затова избягвай изтискването им.

Белите точки или така наречените затворени комедони не се изстискват с ръце в никакъв случай. При тях най-безопасният вариант, ако все пак решиш да се саморазправиш с тях у дома, е да вземеш стерилна игла и само с връхчето й лекичко да освободиш каналчето. Не прекалявай, защото можеш да си направиш ранички.

Подготовка

Измий старателно ръцете си със сапун и топла вода, особено повърхността под ноктите. Те не трябва да докосват изобщо пъпката, но за всеки случай е задължително да са максимално чисти. Така ще предотвратиш вероятността от инфекция.

 

Изстискването на пъпка отваря повърхността на кожата, затова почисти добре зоната. Не искаш себум, мръсотия, грим и бактериите да влязат през раничката, нали?

За целта използвайте първо подходящ измивен продукт, съобразен с твоята кожа. След това нанеси антибактериално средство за дезинфекция, но без силно търкане на лицето. Винаги бъди деликатен с кожата си, особено ако е склонна към акне и раздразнения. Всяко агресивно физическо въздействие може да предизвика допълнително възпаление или да остави белези.

 

Най-добрият вариант е да си направиш парна баня и да напариш кожата над съд с гореща или вряща вода, така порите ще се отворят и себумът значително по-лесно ще излезе.

Методика на изстискването на пъпка

Не пипай пъпките с голи ръце, най-добре е с медицински ръкавици или да покриеш пръстите си с чиста марля. Така избягваш контакта между кожата на лицето и ноктите и не само евентуална инфекция, но и нараняването на околната тъкан. Опитай се всичко, което ще се докосва до лицето ти да е чисто и стерилно.

Не стискай пъпката от върха, а с притискане в най-ниската ѝ точка. Така ще премахнеш цялата гной, не само това, което се е събрало на повърхността на кожата. Важно е да се освободи каналчето на космено-мастния фоликул. Така там ще проникне кислород, а бактериите, причиняващи акне никак не го обичат, защото са анаеробни.

Ако гнойта не излезе, смени положението на пръстите и опитай отново. Ако и тогава пъпката не се отвори, значи не е готова за изстискване. Когато гнойта излезе, не пипай самата пъпка, а леко масажирай зоната около нея. 

Възможно е да се появи леко кървене, това означава, че себумът е освободил фоликула и трябва да спреш притискането. Дезинфекцирай веднага мястото с антисептично средство или подходящ за целта продукт като Acne out активен лосион, за да се предпазиш от навлизане на бактерии и замърсяване.

В деня на изтискването нанеси лосиона поне още два пъти върху мястото, за да си осигуриш премахване и унищожаване на бактериите, причиняващи акне. В момента, в който каналчето на фоликула е освободено от гнойта, активният лосион може да проникне в дълбочина и да свърши своята работа по най-добрия начин. 

Но все пак, доста по-разумно е да вложиш времето и енергията си в превенция на акнето, в добрата хигиена и грижа за кожата. Недей да превръщаш стискането на пъпки в навик, прави го по изключение и спазвай всички съвети.

 

One thought on “Как се изстисква пъпка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *