Как се изстисква пъпка

Как се изтисква пъпка

Едно е сигурно – никога няма да ти кажем „Стискай си пъпките!“. Безконтролното изстискване на пъпки може да доведе до разпространение на инфекция и образуване на белези. Освен това, често стискането на пъпки и чопленето на лицето се превръща в лош навик, който трудно отшумява даже и след решаване на проблема с акнето.

Но знаем също и че понякога просто се налага.
Дали обаче пъпката е готова за изстискване и как да го направим с минимални поражения?

Време

Пъпките с бял връх се задържат в рамките на няколко дни по кожата на лицето и са единствените, които позволяват изстискване. Ако внимаваш, вероятността да инфектираш кожата или да си оставиш белег е минимална.
Новопоявилите се пъпки не са подходящи за изстискване, изчакай до момента, в който връхчето побелее (събралата се гной излезе почти на повърхността).

Но големите, червени, подути пъпки без бял връх, както и подкожните – не ги докосвай. Стискането им може да увреди сериозно повърхността на кожата или да доведе до подкожно разпространение на инфекцията.

Избягвай и черните точки – макар да изглеждат лесни за изстискване, често не могат да бъдат отстранени напълно и пората остава запушена. Обикновено  само след няколко дни може да се появи гнойна пъпка.

Подготовка

Измий старателно ръцете си със сапун и топла вода, особено повърхността под ноктите. Те не трябва да докосват изобщо пъпката, но за всеки случай е задължително да са максимално чисти. Така ще предотвратиш вероятността от инфекция.
Изстискването на пъпка отваря повърхността на кожата, затова почисти добре зоната. Не искаш себум, мръсотия, грим и бактериите да навлязат през раничката, нали?
За целта използвай антибактериално средство за почистване на лицето, без силно търкане; изплакни с топла вода и подсуши добре.
Най-добрият вариант е да напариш кожата над съд с гореща или вряща вода, така порите ще се отворят и себумът значително по-лесно ще излезе.

Методика

Не пипай пъпките с голи ръце, най-добре е с медицински ръкавици или да покриеш пръстите си с чиста марля. Така избягваш контакта между кожата на лицето и ноктите и не само евентуална инфекция, но и нараняването на околната тъкан. Не стискай пъпката от върха, а с притискане в най-ниската ѝ точка.
Ако гнойта не излезе, смени положението на пръстите и опитай отново. Ако и тогава пъпката не се отвори, значи не е готова за изстискване.
Когато гнойта излезе, не пипай самата пъпка, а леко масажирай зоната около нея. Възможно е да се появи леко кървене, това означава, че себумът е освободил фоликула и трябва да спреш притискането.
Дезинфекцирай с антисептично средство или подходящ за целта продукт, за да предпазиш мястото от навлизане на бактерии.
Но все пак, доста по-разумно е да вложиш времето и енергията си в превенция на акнето, в добрата хигиена и грижа за кожата. Недей да превръщаш стискането на пъпки в навик, прави го по изключение и спазвай всички съвети.

One thought on “Как се изстисква пъпка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Това също...

[jetpack-related-posts]