Каква е връзката между микробиома, витамин D и акнето?

Каква е връзката между микробиом, витамин D и акне?

През последните години изследователите в световните научни среди заговориха много сериозно за откритията си в насока на човешкия микробиом или микробиот. Това е термин, обобщаващ всички микроорганизми, живеещи като сапрофити (непатогенни спътниици) в симбиоза с човешкия организъм. Има ли връзка микробиома с развитие на акнето като заболяване и каква е тя?

Какво е микробиом?

Микробиомът по нашата кожа е съвкупността от над 1000 вида бактерии и микроорганизми, които живеят в пълна симбиоза с нас. Става въпрос за невидима мантия от микроорганизми, която тежи около 1 килограм и 400 грама и е толкова строго индивидуална за всеки човек, че може да бъде сравнена с пръстовия отпечатък. Равновесието и съотношението между различните видове бактерии в микробиома определя добрата защита на кожата от факторите на външната и вътрешна среда. Регулирането на съотношението между тях е от изключително значение за патогенните прояви на някои бактериални щамове. Нарушаването на баланса на микробиома води до някои дерматологични заболявания и затова учените активно изследват и търсят начини за повлияване на този баланс.

Микробиом и акне?

Акнето е едно от най-често срещаните заболявания на кожата, което засяга огромна част от населението на земята. То е наистина глобално заболяване, което засяга всички раси и полове. Повече от 80% от хората са страдали от акне в някакъв период от живота си. Ето защо учените започват да изследват връзката между акне и микробиом, опитвайки се да разберат защо само един от всеки пет човека не страда от акне и кои са факторите, които могат да балансират микробиома до неговата здравословна норма.

Въпреки , че акнето е толкова масово заболяване, не всички причини за появата му са напълно изяснени. Едно обаче е ясно за всички – бактерия Propionibacterium acnes е в основата на заболяването.

ДНК анализът на кожния микробиом показва, че Propionibacterium acnes е доминиращ вид върху кожата при пациенти с акне. Той е анаероб и когато популацията му се разрастне пречи на функционирането на нормалните аеробни бактерии по кожата, като Стафилококус епидермидис, например и това съществено променя средата и баланса на микробиома.

Балансът в съотношението между различните микроорганизми в микробиома е от изключително значение за патогенни прояви на някои бактериални щамове. Propionibacterium acnes се открива и при здрави пациенти, но в много по-ниски нива, което го прави непатогенен сапрофит.

Как обаче да балансираме микробиома така, че да увеличим популацията на добрите щамове, които имат защитна функция и да намалим тези, които имат патогенно действие?

Каква е ролята на антимикробните пептиди?

Съществена роля в регулирането на микробиомния баланс имат новооткритите антибактериални пептиди Cathelıcıdıns (Кателицидините) и defensıns (дефензини) – естествената защита на кожата и баланс на микробиома.

Те представляват белтъчни частици, които се синтезират в кожните клетки – кератиноцити и себоцити и са част от нашето оръжие срещу микробите, които ни заобикалят. Благодарение на тези пептиди ние сме в състояние да се предпазим от различни патогени на оклоната среда и не страдаме от постоянни кожни инфекции. Кателицидините например, освен антимикробно действие имат и противогъбично, противовирусно, имуностимулиращо и модулиращо действие. Нещо повече, те могат да индуцират заздравяването на рани и да модулират апоптозата (програмираната клетъчна смърт)на увредените клетки.

Продуцирането на Кателицидини от мастните клетки (себоцити) е пряко обвързано с наличието на витамин Д в организма в нормални стойности. Ако има дефицит на вит Д намалява синтеза на антимикробни пептиди и това повлиява баланса на кожния микробиом.

Витамин D – какво представлява?

Витамин Д е мастноразтворим витамин, който се среща рядко в природата, но се синтезира в човешкия организъм под влияние на слънчевата светлина. Повечето гръбначни се нуждаят от вит Д, за да развият и поддържат здрава и добре минерализирана костна система. Освен функцията да регулира отлагането на калция и костния метаболизъм, витамин D има доказан ефект върху правилното функциониране на имунната и нервната система, както и върху хормоналния баланс. Има особено значение за кожата, регулирайки диференциацията на кератиноцитите и синтезирането на антибактериални пептиди.

Важните за нас форми на витамина са D2 (ergocalciferol), който се набавя от храната (мазни риби, черен дроб, жълтък, гъби) и D3 (cholecalciferol), който се произвежда от кожата при излагане на слънчева светлина.

Каква е ролята на витамин D?

На първо място Витамин Д регулира обмяната на калций и фосфор в организма.Той повишава ефективността на имунната система, стимулира процесите на клетъчна диференциация и има мощно противовъзпалително действие.

Витамин Д подпомага регулирането на нивото на кръвната захар и има превантивна роля срещу развитие на диабет тип 1 и тип 2.

Ето защо, поддържането на оптимални нива на витамина в кръвта ни предпазват от рахит, остеопороза, автоимунни заболявани като артрит, лупус, диабет, а както показахме по-горе и от акне. Но дали е лесно да си набавяме Вит Д по естествен път?

Много изследвания сочат, че модерният урбанизиран начин на живот води до все по-голям процент на хора с дефицит на витамин Д в кръвта. Проучванията на Българската асоциация по остеопороза показват, че 79% от жените в България са с такъв дефицит, а в международен план това е между 50% и 70% от населението на Европа. С други думи начинът ни на живот не ни осигурява нужните количества от този, а и от много други витамини, и това влошава устойчивостта и защитата на организма срещу въздействието на външната среда.

Акне и Витамин Д

Нека се върнем обратно там, откъдето започнахме и да се опитаме да обобщим всичко, което научихме дотук за микробиома, акнето, Пропионибактериум акнес и онези специални антимикробни пептиди, които ни доведоха до витамин Д. Това, което свързва тези понятия е уникалният човешки организъм, който е така изграден, че дори невидимите микроорганизми, които живеят върху кожата играят завидна роля в правилното му функциониране. Изследванията в дерматологията разкриват все по-интересни взаимовръзки между различни кожни заболявания и нарушения баланс на микробиома. Крехкото равновесие трябва да се поддържа на ежедневна база.

В заключение подчертаваме, че Витамин Д е изключително важен за поддържането на баланса на микробиома чрез синтеза на антимикробни пептиди, а от там повишаването на устойчивостта на кожата срещу патогенните микроорганизми, какъвто е Propionibacterium acnes причинител на акнето.

Акнето е мултифакторно заболяване и изисква специални грижи и адекватно лечение.

Всички добре знаем, че балансът зависи от много условия и ние сме отговорни с действието или бездействието си за него. Правилен начин на живот, балансиран хранителен режим, и /или допълнителен прием на витамини и добавки – всичко това макар и банално, осигурява на Вас и Вашата кожа здравето, което ви е необходимо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *