Какво е акне?

Какво е акне?

Акне звучи страшно за всеки, сблъскал се с този несъмнено нелицеприятен проблем. Но нещата изобщо не са толкова страшни, колкото ти се струват и с адекватни мерки можеш да се справиш съвсем успешно.

В интерес на истината (макар вероятно да си мислиш, че само ти си така), акнето е често срещано състояние, което засяга еднакво мъже и жени на всякаква възраст. То е най-често свързвано с тийнейджърските години, но засяга милиони хора на възраст между 12 и 40 години. Появата и развитието му могат да варират и са строго индивидуални.

Видове акне според начина, по който протича

Най-общо акнето може да се раздели на 3 вида, според проявата и уврежданията, които причинява.

  • Леки видове акне – характеризират се с появата на комедони и черни точки. Обикновено първата проява на акне се наблюдава в пубертета, когато мастните клетки се „събуждат“ и секрецията им се увеличава. Най-често в областта на носа и челото се появават комедони, могат да са отворени и затворени. Лечението на затворените комедони е малко по-трудно, но като цяло при протича сравнително леко, без да оставя сериозни поражения по кожата.
  • Умерени видове акне – характеризират се с появата на папули и пустули. Папулите и пустулите са червени пъпки, като за разлика от пустулите, папулите не съдържат гной. Освен по лицето, могат да се появят и по гърба и горната част на ръцете. След лечението понякога остават хлътнали белези.
  • Тежки видове акне – освен папули и пистули,  появяват се и възелчета, синуси и кисти. В тази квалификация влизат конглобатното, инверсно и нодуларно акне, които протичат болезнено и лечението им е трудно и продължително. Тежките видове акне обикновено засягат мъжете и могат да са и по лицето, и по други части от тялото – гръб, гърди, седалище.

Видове акне според причината за появата му

  • Хормонално акне – най-честата причина за появата на акне е увеличеното производство на андрогенни хормони, които увеличават секрецията на мастните жлези. Това е характерно както за младежи, навлизащи в пубертета, така и за хора над 25 години, обикновено жени, но не е изключено при малки деца и бебета.
  • Контактно акне – в това число влиза козметичното акне, предизвикано от използването на мазни кремове и продукти за коса.
  • Спортно (бодибилдинг) акне – по същество този вид също може да се причисли към хормоналното акне, тъй като се проявява при употребата на андрогенни стероиди или при терапия с андрогенни хормони.
  • Механично акне – проявява се под влиянието на външни фактори, които оказват механично въздействие върху кожата. Най-характерно е за спортисти и музиканти, при които се налага продължителен контакт на кожата с различни аксесоари – шапки, ленти за коса, музикални инструменти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *