Комедонно акне

  • Черни точки
  • Бели Точки

При тази форма на акне по лицето се забелязват множество отворени (черни точки) и затворени (бели точки) комедони. Рядко се появяват или напълно липсват възпалени пъпки с гноен връх и затова се счита, че комедонното акне е леко протичащо. Типично е за началото на пубертета, но може да се появи и на по-късен етап от живота. Основно засяга лицето чело, брадичка и бузи, и по-рядко гърба.

Комедонното акне спада към леките видове акне, а те се характеризират с появата на прекомерно омазняване, комедони и черни точки. Обикновено първата проява на акне се наблюдава в пубертета, когато мастните клетки се „събуждат“ и секрецията им се увеличава. Най-често в областта на носа и челото се появават комедони, които могат да са отворени и затворени.

Отворените комедони – черни точки –са запушени космено-мастни фоликули. Секретът им се състои от себум, мъртви кожни клетки и други натрупани частици. Излизайки на повърхността на порите, тази запушалка влиза в контакт с кислорода и настъпва реакция на окисляване. В следствие на този процес секретът потъмнява и придобива почти черен цвят.

За затворени комедони – бели точки – говорим,  когато себумната запушалка остане вътре в каналчетата на фоликулите под кожата.

Основно грижата за кожа с преобладаващи черни и бели точки трябва да се състои в измиване с подходящ продукт, най-често съдържащ салицилова или друг вид киселина, която да почисти и стегне порите в дълбочина и леко да ексфолира мъртвите клетки.

Втората стъпка трябва да бъде с активен продукт, който да регулира омазняването на кожата и да не позволи развитие на бактерии и превръщането на комедоните в гнойни пъпки.

И финалната, трета стъпка е задължително хидратацията, защото независимо от хипер продукцията на себум, кожата има нужда и трябва да получи необходимото количество влага. Продуктите за хидратиране на кожа, склонна към акне и черни точки трябва да бъде некомедогенна или с други думи – да не запушва порите.

Комедонното акне почти никога не оставя белези и петна по кожата.

Лечението на затворените комедони – бели точки, е малко по-трудно и изисква повече време, но като цяло то протича сравнително леко, без да оставя сериозни поражения по кожата.

Подходящи продукти

Продуктите Acne Out могат да бъдат ползвани в комбинация или по отделно. Представените три продукта са идеалната рутина при комедонно акне и предлагат три стъпки – измиване, активна грижа и хидратация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *