Край на разширените пори

Край на разширените пори

Както сме писали, акнето се причинява от повишена секреция на себум. При повишената му секреция той се смесва с мъртвите кожни клетки по повърхността на кожата и на изхода на порите и това води до тяхното запушване. Така се възпрепятства свободното излизане на себума и, задържайки го в себе си, порите започват да се разширяват.
Разширените пори са по-характерни за хора с мазна и акнеична кожа на лицето. Логично, основните съвети за грижите за тях се препокриват с тези за грижа за кожа с акне.

Чистотата

Мий лицето си сутрин и вечер, за да бъде кожата чиста и порите отворени. Недей да прекаляваш с по-често миене, защото може да доведе до дехидратация и обратен ефект, още по-обилно производство на себум.
Ексфолирай с нежни продукти, но, отново, не прекалявай с честотата. И прекомерната ексфолиация може да раздразни и възпали кожата.

Некомедогенни продукти

Използвай само медицинска козметика и внимателно проверявай съдържанието ѝ. Избирай некомедогенни продукти и избягвай много мазни кремове и маски. Глината е чудесно средство в борбата с разширените пори – маските с нея не само почистват кожата в дълбочина, но и свиват порите.

Не стискай

Изстискването на пъпки в домашни условия може да доведе до увреждане на самата пора. Посещавай редовно дерматолог или козметик, който ще се погрижи първо да отвори порите и тогава да премине към изстискването.

Процедури

Тук изборът е голям – химически пилинг, микродермабразио, фраксел лазер, clear lift и др. – всички те повлияват разширените пори, почиствайки ги в дълбочина или отстранявайки повърхностния слой на кожата. Прилагат се в зависимост от типа кожа и степента на поражения върху нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *