Лечение на белезите от акне или между рекламата и реалността

Лечението на белези от акне или от рекламата до реалността

За добро или не, социалната значимост на добрия външен вид придобива все по-голямо значение през последните години. Ежедневно съзнанието ни е бомбардирано от образи на жени и мъже с красиви лица и перфектна кожа. Стотици реклами ни убеждават, че ние също можем да изглеждаме така, необходимо е просто да си купим предлагания продукт – крем, козметична процедура или медицинска услуга.

Живеем в ерата на социалните мрежи и автопортретите (селфита) и добре осветените увеличителни огледала. Всички те ежедневно ни напомнят, че начинът, по който изглеждаме, реално е много различен от мечтания.

А едва ли съществува нещо, което по-успешно да унищожи мечтата за перфектен външен вид от червената гнойна пъпка, разцъфнала сутрин в средата на челото, или белезите, които нейните предшественици са оставили по лицето ни.

Импулсът да потърсим решение на тези проблеми е прекалено мощен, за да можем да му устоим. Съзнателно или подсъзнателно ние избираме отново чрез рекламата – спираме се на най-лесните и бързи решения – козметичните продукти и услуги. Развръзката е бърза – ефектът е кратък, незначителен или просто липсва. Решаваме да потърсим лекар. Отново съзнателно или подсъзнателно избираме най-щедрите на обещания. Ако имаме късмет, ефектът се различава значително от обещаните 80-100% подобрение. За съжаление при медицинските услуги има и друга възможност – вместо подобрение да постигнем влошаване на състоянието.

Каква е реалността? Практикувам дерматология от повече от двадесет години. През цялото това време лечението на акне и белезите от акне е съставяло една значителна част от практиката ми. Започнах с използването на повърхностни и средно дълбоки химични пилинги през 1996 г., въведох в България терапията с неаблативни лазери и IPL устройства през 1999 година, през 2007 добавих към арсенала си и радиочестотната терапия, а през 2008 година отново за първи в България, започнах да използвам аблативен фракселен лазерен пилинг за лечение на белези от акне. През годините към арсенала, с който лекувам белезите, добавих и дермаролинга, инжектирането на различни медикаменти, терапията с филъри, PRP терапията (т.нар. вампирски лифтинг) и други специфични техники, като subcision, пънчовата, тангенциална и стандартна ексцизия и други.

Огромния опит, който натрупах в тази област, ми предаде няколко ясни урока:

  1. Най-доброто лечение на белезите от акне е тяхното предотвратяване, чрез адекватна и навременна медицинска терапия на самото акне;
  2. Няма лечение, което да е универсално и да повлиява едновременно всички видове белези от акне;
  3. Няма лечение, което да заличава напълно тежките белези от акне;
  4. Терапиите, които не изискват възстановителен период и са без сериозни странични ефекти, обикновено са слабо- или неефективни;
  5. Терапиите, които са ефективни, обикновено изискват възстановителен период и са свързани с по-голям риск от странични ефекти.

В медицинската литература са описани повече от 15 вида белези, които акнето оставя по кожата. За да бъде информацията по-достъпна, ще ги обединя в три големи групи.

  • Първата от тях са петната. Техният цвят обикновено е в различни нюанси на червеното или кафявото, в зависимост от цвета на кожата и тежестта на акнето. Обикновено преминават и без лечение, но оздравителният процес отнема много месеци или 2-3 години. Успешното им лечение е възможно чрез 2-6 процедури с неаблативни (без изгаряне на кожата) лазери (PDL, Alexandrite) или мощни медицински (не козметични) IPL устройства.
  • Втората група белези са навдигнатите над нивото на кожата. Те се лекуват чрез комбинация от оперативни техники и инжекционни медикаменти. Целта е да се превърнат в петнисти белези, които се лекуват по съответния начин.
  • Третата и най-голяма група белези от акне са хлътналите. Тази група се разделя на няколко подгрупи, като всяка от тях се лекува по различен начин. Най-универсалното лечение за този вид белези от акне е аблативният лазерен пилинг – фракселен ( с частично изпаряване на кожата) или пълен ( с контролирано изпаряване на кожен слой с определена дълбочина). Окончателният ефект от този вид терапия се наблюдава 3 месеца след терапията, като дори след няколко процедури с най-съвременните лазери, максималното подобрение, което се постига е не повече от 50-70%.

Каква е точната рецепта за успешното лечение на белезите от акне? Тя има две задължителни съставки –  от една страна квалифициран дерматолог, който разполага с необходимата апаратура и владее нужните дерматохирургични техники, и от друга страна мотивиран, търпелив и дисциплиниран пациент, който има реалистични очаквания за резултата от лечението.

Можем ли да си спестим всичко това? Да, навременното, адекватно лечение на акнето е най-успешната, евтина и ефективна „терапия“ на белезите от акне, които то би оставило по кожата на лицето или тялото ни.

One thought on “Лечение на белезите от акне или между рекламата и реалността

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *