Малък наръчник за режим срещу пъпки

Малък наръчник за режим срещу пъпки

Кой е идеалният режим на грижа при предразположената към акне кожа: всичко, което трябва да знаеш, за да се справиш с пъпките

Както във всеки наръчник, така и тук, ще се опитаме да съберем всичко, което трябва да знаеш, ако кожата ти е мазна и предразположена към акне, за да можеш бързо и лесно да се справиш с пъпките. Нека това бъде изходната точка и начало на твоето успешно пътешествие към победа над акнето.

 

И не се изненадвай, че ще започнем с един на пръв поглед риторичен въпрос – трябва ли ти всъщност режим на грижа за кожата в този случай? Разбира се, отговорът е „да“ – вероятно и ти нямаш съмнение в това. Но защо – ще разбереш в следващите редове.

Проблемната кожа не се раздава от природата на томболен принцип

Тя е заложена в гените ти, по същия начин като цвета на очите и косата, структурата на тялото и тн. Ако някой от родителите ти има такъв тип кожа, тя автоматично може да се е „копирала“ и върху теб.

На практика това означава, че разположените в кожата ти мастните жлези през целия ти живот ще бъдат по-активни и ще произвеждат по-голямо количество себум. А това е предпоставка за поява на акне – независимо дали в пубертета, или на по-късен етап, в зряла възраст.

И друг път в нашите статии е ставало въпрос, че „себум“ e терминът, използван за обозначаване на мастния секрет, който кара кожата ти да лъщи неприятно дори скоро след като е прилежно почистена. Ако завиждаш на най-добрата си приятелка, че кожата й е чиста и матирана, знай, че това е не защото тя няма себум, а защото мастните й жлези го синтезират в прецизно количество.

То трябва да е точно колкото да покрие повърхността на кожата с фин невидим слой, да я овлажни и предпази от навлизането на външни микроорганизми и замърсители. При нормално функциониращи мастни жлези омазняването не е видимо – ако обаче тези малки фабрики за себум в порите работят на по-бързи обороти, определено може да се налага да се бориш с лъщене, пъпки и несъвършенства.

Но да се върнем към твоите гени: ако вече е ясно, че си получил в наследство предразположена  към акне кожа, темата за идеалния режим на грижа за нея става особено актуална!

Ежедневно на нас ни задават десетки въпроси, свързани с акнето, и след близо 25 години опит с поколения страдащи от това заболяване, сега можем да ти предложим ефикасен метод, гарантиращ отлични резултати срещу омазняване и акне.

 

Идеалният режим на грижа за акнеична кожа: 7 златни правила

 

Правило №1: Специалната кожа изисква специални продукти

Не разчитай на домашни маски, бабини илачи или дрогерийни продукти. Мантрата на твоята специална кожа за цял живот ще бъде „дермокозметика“. Това е различна категория козметични продукти, които съдържат активни съставки с конкретно действие срещу омазняването и пъпките – затова и често ги наричат „медицинска козметика“.

Правило №2: Оптималната рутина има 3 задължителни стъпки

Предразположената към акне кожа се нуждае от точно тази последователност на полаганите грижи, за да сработи целият процес:

 

Стъпка 1: Измиване

Забележи, че не казваме просто „почистване“. В тази стъпка е необходимо да използваш подходящ продукт, който да разтвори себума и замърсяванията, след което да ги отмиеш с течаща вода. Всеки друг метод на почистване неминуемо оставя в порите ти поне минимални количества мръсотия – а нейното натрупване води до запушване на каналчетата и поява на пъпки.

 

Какъв е наистина добрият продукт за почистване, вероятно ще попиташ. Препоръчваме ти да търсиш в състава млечна киселина, а ако кожата ти е много мазна и с мътен тен – нека измивният ти продукт съдържа и салицилова киселина (такъв е Acne Out сапун – виж повече за него тук). За смесена кожа много добре би подействал измивният гел Acne Out Oxy Wash, комбиниращ млечната киселина с 99.9% чист обогатен кислород, който унищожава анаеробните акне-бактерии.

 

пак, като цяло няма решаващо значение дали ще се спреш на сапун, гел или пяна – това до голяма степен зависи от личните ти предпочитания. Важното е по-скоро да измиваш лицето и сутрин, и вечер, като не забравяш да оставяш продукта върху мократа кожа за поне половин минута преди да го изплакнеш. Така не само му даваш време да се справи с натрупания слой себум, прах, грим и мъртви клетки, но и осигуряваш достъп на благотворните съставки до каналчетата на порите.

 

Има още едно важно правило в измивния ритуал при предразположената към акне кожа: ако на лицето има много пъпки, ранички и зачервявания, опитай се да докосваш кожата минимално, не търкай и в никакъв случай не използвай скрабове, ръкавички, четки или други устройства за разпенване и почистване.

В тези случаи се насочи към Acne Out измивна пяна, защото тя е изключително щадяща и деликатна, подходяща е дори за най-чувствителните кожи. Подсушавай само с леко докосване и потупване, като използваш чисти и сухи памучни кърпи.

 

Стъпка 2: Активна грижа

Малко по-горе споменахме вълшебните думички „активни съставки“. Наистина продуктите с активни съставки са основата на идеалния режим за проблемна и предразположена към акне кожа.

 

Предназначението им е да атакуват едновременно всички фактори, които водят до появата на пъпките – омазняването, разрастването на колонията акне-бактерии, ускореното делене на клетки и разбира се, възпалението. Много малко са продуктите, които успяват успешно да се справят с тази комплексна задача. Без адекватен продукт за активна грижа за кожата, нямаш особени шансове да се разделиш скоро с акнето.

 

В серията Acne Out сме създали няколко различни продукта с активни съставки, които са подходящи за прилагане при конкретни форми на акне:

  • Acne Out активен лосион е идеалният избор за кожа с предимно гнойни пъпки и множество черни точки.
  • Acne Out активен крем е незаменим при борба с подкожни пъпки, отворени и затворени комедони.
  • Acne Out матиращ тоник се препоръчва при първи признаци на акне, когато кожата започне да се омазнява и развива единични пъпки.
  • Acne Out БП 5% емулгел e лекарствено средство с бензоил пероксид, който е златен стандарт в лечението на акне и може да се закупи само от аптека. Макар да се продава без рецепта, по-добре е да ти бъде предписан от дерматолог, който ще следи как реагира кожата ти по време на цялото лечение.

 

Запомни: това са продукти за грижа с активно анти акне действие, които се прилагат внимателно и точно според указанията върху опаковката или препоръката на съответния специалист.

 

Стъпка 3: Хидратация

Вече стана дума за ролята на себума, който има важна роля за поддържане на защитната функция на кожата. Повечето продукти с активно действие срещу акне имат силно изсушаващо действие и предизвикват значителна загуба на влага в епидермалния (най-външния) кожен слой. Тъй като водата е жизненоважна за всички процеси в тялото, едно такова изсушаване веднага задейства всички аварийни механизми за защита и кожата реагира или с възпаление и алергия, или с още по-усилено производство на себум.

 

Парадоксално, но факт: пресушаването на кожата (загубата на влага) води до повишено омазняване (прекомерно производство на себум). За да го прекъснеш, трябва да не забрапетна, вяш тази трета стъпка в идеалния режим за предразположената към акне кожа – хидратацията.

 

Под „хидратация“ разбираме внасяне на влага, а също и превенция на по-нататъшната загуба на вода. Някои козметични продукти за овлажняване могат да имат комедогенен потенциал. Това означава, че те лесно запушват порите – а както знаеш, това е последното нещо, от което акнеичната кожа се нуждае.

 

Затова избирай задължително некомедогенен хидратиращ продукт и започни да го използваш своевременно – не е необходимо да чакаш докато кожата ти се изсуши и започне да се бели или зачервява и сърби. Препоръчваме ти Acne Out Hydro Active крем, който можеш да нанасяш не само сутрин и вечер, но и през деня когато усетиш сухота и опънатост в третираните зони.

 

За хидратацията е необходимо да запомниш и още нещо важно: не я използвай веднага след предходната стъпка! Дай поне 15-20 минути на активния продукт, за да проникне в дълбочива, и едва тогава хидратирай.

 

Правило №3: Не чакай петната от акне да се превърнат в хиперпигментации

Много често на мястото на вече преминаващите пъпки се образуват червени петна, които се задържат доста дълго върху кожата. Ненавременната грижа за тях често води до превръщането им в трайни хиперпигментации – т.е. кафяви петна, които е много по-трудно да се премахнат.

Това се случва под въздействието на слънчевата светлина, която предизвиква така наречената пост лезионална хиперпигментация – мястото, на което е имало възпалена пъпка бива защитено от имунната система със струпване на пигментни клетки, които го предпазват от вредните УВ лъчи.

Червените петна на практика са остатъчно възпаление и е добре да се включи продукт с ниацинамид, който е истинско вълшебство за предразположена към петна и акне кожа. Тази съставка ще откриеш в Acne Out възстановяващ крем, където ролята й е да успокоява възпалението и да изравнява тена. Тук тя е съчетана със слънцезащита с SPF30, чиято задача е да предпази петната от пигментиране. Нещо много специфично и уникално за този продукт е комплексът мастни киселини, възстановяващ оптималното качество на себума.

Правило №4: Подсили собствената си имунната система

Говорейки за акнето, винаги споменаваме акне-бактериите. Може би не знаеш, но това кожно заболяване се причинява от определен вид бактерии и тяхното ускорено размножаване е сигнал за действие от страна на левкоцитите – белите кръвни телца, които са част от имунната система. Помогни дейността им срещу бактериалната инфекция, като внесеш в организма си няколко конкретни витамини и минерали с полезно действие за имунитета.

Заложи на капсулите Acne Out, защото те съдържат бирена мая – най-добрият източник на витамини В, а също и витамини А, Е и Д, магнезий, цинк и селен. Това е хранителна добавка, която подсилва имунитета и е най-добрият начин за доставиш на организма си нужните му за справяне с предразположената към акне кожа вещества.

Правило №5: Бъди минималист в режима за грижа за кожата

Простичка рутина с малко на брой продукти е идеалният вариант. Няма нужда да товариш кожата излишно с маски, серуми и козметика пласт върху пласт. Порите ти трябва да са чисти, за да приемат прецизно подбраните активни съставки на основния продукт, и задължителната хидратация. Това е! Всичко останало е маркетинг трик на индустрията.

Най-добре съчетай продукти за грижа от една и съща серия, за да избегнеш противопоставянето на съставки –  понякога формулите на различни марки не сработват добре заедно: могат да се неутрализират взаимно, или още по-лошо – да предизвикат алергична реакция.

 

Правило №6: Забрави за солариумите и пряко излагане на слънце

Всички сме чували, че през лятото пъпките мистериозно изчезват. Още в началото на есента обаче те също толкова мистериозно се завръщат, при това още по-ядосани, червени и възпалени.

Всъщност мистерия няма – просто ултравиолетовите лъчи на слънцето имат свойството да предизвикват задебеляване на кожата. Този феномен за известно време я прави илюзорно да изглежда по-гладка, но на практика се случва усилено запушване на порите и следва само едно: рецидив на акнето и нов цикъл на терапия.

Лъчите на солариум не са много по-различни от слънчевите, така че всичко описано се отнася с пълна сила и за тях. Казано в прав текст: забрави за солариумите, а на слънце се показвай само с шапка/козирка, очила и максимално некомедогенен слънцезащитен крем.

 

Правило №7: Бързай бавно

Акнето не се побеждава за ден, седмица или месец. Обикновено отнема поне няколко месеца, за да се овладее състоянието, а по-тежките форми на акне се лекуват и в продължение на години. Бързането няма да ти помогне, но пък почти със сигурност ще те обезсърчи, ако очакваш мигновени резултати.

Ако правилно си подбрал продуктите и ги прилагаш дисциплинирано, видима разлика ще има още след няколко нанасяния – но спреш ли дотам, нещата няма да се получат. Търпението е ключ към трайната промяна и мечтаната чиста кожа.

 

Режим за кожата при акне – или ако предпочиташ по-модерното напоследък „рутина“ – е всъщност лично обещание и посвещаване на собственото ти здраве и красота. Безспорно предразположената към несъвършенства кожа е предизвикателство за цял живот, но с малко помощ може да излезеш победител. Защо не започнеш още сега?

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *