Опълчи се на опъпчването

сам

Не знаем дали това ще те успокои, но ти не си сам в борбата с акнето. Ама съвсем не си сам. По-скоро са сами тези, които никога не са имали и няма да имат този проблем. Така че, запретнеш ли ръкави, ще спечелиш не само ежедневната битка, но и цялата война. Не обещаваме, че ще е бързо и лесно, но усилията наистина си струват.

Ето малко цифри, които да те ориентират за мащаба на проблема с акнеичната кожа и кои са полезните ти ходове, за да не си просто част от тази статистика.

Хей, акне, знаем ти номерата

Тази пъпка на челото си е само твоя, но подобна все някой ден ще цъфне на лицето на 99% от твоите познати. Т.е само 1 на 100 човека никога в живота си няма да види в огледалото нещо неприятно на лицето си. Останалите 99 души вечно ще му завиждат за това. Така че в известен смисъл не е толкова лошо да си като другите. (Важно е да гледаме от светлата страна на живота, нали така?)

Център на вселената

Всъщност признай си, че в повечето случаи пъпките сами по себе си не те притесняват чак толкова. Притеснява те, че другите ги виждат. Спокойно, 88% са като теб и смятат, че всички са се втренчили в тяхната малка червена подутина на брадичката. В действителност само 1 от 10 твои приятели ще обърне внимание на кожата на лицето ти. Е, да се надяваме, че този един ще е достатъчно дискретен и няма да те злепостави пред останалите.

Докато свят светува

От тези 99% с пъпките, 98% си мислят, че с възрастта акнето им ще изчезне. И са в грешка, защото причинителите на акнето не зависят само от това на колко си години. 30% от жените и 20% от мъжете имат пъпки през целия си живот. Просто при тийнейджърите цифрите са в пъти по-високи.

Каква нечудесна идея

Акнето уж е проблем на по-порасналите деца и възрастните, но ако погледнем някои от нестандартните методи за справяне с проблема с подръчни домашни средства, сякаш говорим за белите в банята, присъщи за 5-годишни хлапета.

Ето най-фрапиращите примери и процента от хора, които са ги прилагали:

  • Да намажем пъпката с паста за зъби (20% от хората са го пробвали поне веднъж)
  • Да си правим всеки ден маска за лице с белтък от яйце (изпитано от всеки трети)
  • Да стрием аспирин и да го сложим върху проблемния участък (цели 40% в тази категория)
  • Да напръскаме пъпката с парфюм (всеки шести)
  • Да изсушим пъпката с лакочистител (причинили са си го почти половината, страдащи от акне)

Анализирай това

Дори да влизаш в една или повече от гореописаните категории, няма нищо срамно. Ясно е, че човек е готов да опита какво ли не, за да постигне желания ефект. Вече знаеш (и от личен опит), че експериментите не работят. Грижата за кожата изисква само и единствено постоянство, строг режим и подходящи средства. И те са свързани не с възрастта, а с типа кожа. Ако трябва да запомниш едно единствено нещо от всичките ни съвети, това е – разбери каква е кожата ти и какво й действа добре и се придържай към него всеки ден. Уверяваме те, че усилията ти ще бъдат възнаградени.

Проба-грешка

Търкай достатъчно силно и често и акнето ще изчезне. Не, не, не. Това само ще влоши и възпали още повече кожата. Мъртвата кожата наистина запушва порите, но трябва да я отстраняваш нежно и с подходящ активен агент. Препоръчваме ти измивен гел Acne Out Oxy Wash с млечна киселина и обогатен с кислород, който е изключително подходящ за проблемна кожа, склонна към чести възпаления.

За всичко са виновни хормоните…но не само

Акнето е възпалителен процес, който се случва дълбоко в кожата и основната причина са хормоналните промени в тялото. Затова и най-много акне имат момчетата и момичетата между 13 и 19 години, когато хормоните избухват със страшна сила. Има обаче и други дразнители, които провокират по-честото изпъпчване. Те са изцяло в твои ръце и лесно можеш да се предпазиш от нежелани образования по лицето, ако ги избягваш. За какво става въпрос:

Кремът за ръце – замисли се колко често пипаш лицето си, след като си използвала крем за ръце. Съставките му не са подходящи за кожата на лицето и често са един от основните причинители на нови пъпки.

Витамините – йодът в мултивитамините, които пиеш, също води до повече пъпки. Прочети опаковката и избери имуностимулатори, които не съдържат йод.

Гримовете – съставките придаващи блясък, втвърдяващите и ароматизиращите агенти са сред най-сериозните виновници за запушването на порите, чети внимателно какво има в твоето червило, сенки и фон-дьо-тен.

Полезният ход

За почистването вече ти казахме, след него винаги е необходима активна грижа, която да намали възпалението, да регулира себумната секреция и да унищожи бактериите, причинител на акнето. За финал – задължително и хидратация чрез поддържащи продукти, които да подпомогнат заздравяването на кожата. Пълен комплект за тези три основни стъпки ще намериш в нашето Acne Out: 3 стъпки срещу гнойни пъпки предложение.

За финал самоиронично ще ти споделим един напълно необясним за науката факт, а именно, че най-големите пъпки излизат в най-неподходящия момент. Да, законът за всеобщата гадост има проявления и в тази област. Но пък важи за всички, не само за теб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *