Пъпките и мазната кожа – как да се справиш?

Мазната кожа и пъпките - как да се справиш

Пъпките и акнето са толкова разпространени сред тийнейжърите, че всъщност се счита за нормална част от пубертета. 8 от 10 млади хора са засегнати от този проблем, като средната възраст е 12 години при момичетата и 13 при момчетата. Да, никак не е успокояващо, но има ефективни начини да се справиш, не се притеснявай!

Защо се появяват пъпките?

В ранна детска възраст мастните жлези, разположени по кожата на цялото тяло, са много слабо активни, но тяхната секреция започва да се увеличава с навлизането в пубертета. Все пак това е времето, в което се увеличава производството на хормона тестостерон, който стимулира работата на жлезите.
Те са свързани с порите чрез фоликули, от които израстват косъмчетата, покриващи тялото ни и през които мъртвите клетки се отвеждат на повърхността на кожата.

И така, какво се случва, когато тестостеронът се увеличи?

Увеличава се и секрецията на себум, порите се запушват, а целостта на клетъчните им стени се разрушава. Всичко това води до появата на бактерии и съответно инфекция, която протича с възпаление, подуване и пъпки.

Най-голяма е концентрацията на мастни жлези в областта на лицето, косата, гърба, гърдите и раменете, затова и тези зони са най-уязвими при акнето.

Един от ранните признаци за повишено производство на себум е омазняване на кожата сутрин. Самото акне се проявява с пъпчици, които обикновено набират, след което се пукат и започва процес на оздравяване. Има най-различни форми на акне, които протичат по различен начин и с различни по вид и големина пъпки.

Ежедневната грижа за кожата в борбата с акнето и пъпките

  • Избирай внимателно продуктите, с които третираш кожата си. Избягвай такива, които съдържат сапун, алкохол или спирт, а също внимавай да не омазняват допълнително и да не са комедогенни.
  • Мий лицето си 2 пъти на ден, но не по-често, със специален сапун с формула за акне и нанасяй крем за лице за твоя тип кожа.
  • Мий и ръцете си всеки път преди да докосваш лицето, включително при нанасяне на козметични продукти.
  • Не изстисквай пъпките, това може да влоши инфекцията и да остави белези.
  • Поддържай косата си чиста, тя събира себум и остатъци от кожа и може да замърси кожата на лицето.
  • Излагането на слънце може да предизвика повишено отделяне на себум. Затова винаги използвай качествени слънцезащитни продукти за защита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *