Пъпки по лицето – има ли спасение?

намръщено лице с пъпки

Отговорът на този въпрос е твърдо „Да!“, но трябва да се въоръжиш с достоверна информация и твърда решителност да се справиш с пъпките по лицето си. Всъщност не е никак трудно – просто трябва да знаеш няколко важни неща, да ги превърнеш в действия, а тях – в навик. 

Оказва се, че пъпките по лицето не са непобедими

Да започнем с това – защо изобщо ни се появяват пъпки (защото колкото по-добре си запознат с основната причина за проблема, толкова по-добре можеш да се справиш с него)?

Говорейки за пъпки по лицето, най-често става дума точно за акне – и тук е моментът да разбием първия мит: акнето не е приоритет само на тийнейджърската възраст, както често се смята. Акне може да се появи във всяка възраст и основните причини за появата на пъпки са четири: 

 • конкретен вид бактерии 
 • възпаление
 • повишено омазняване
 • бързо делене на клетките в космено-мастния фоликул на кожата 

Звучи сложно, но всичко това се превежда така: за да се появи пъпка, кожата ти вероятно се омазнява повече от необходимото и порите ти се запушват. Тази ситуация е благоприятна за размножаването на бактерии, които по принцип имаме в кожата – кутибактериум акнес“, също познати като пропионибактериум акнес. Те стават опасни, едва след като се наруши баланса на средата и им се даде възможност за растеж и свръх колонизация. 

Може би вече се досещаш, че още на тази етап можеш да си помогнеш с подходящи грижи за кожата, така че изобщо да не се стига до поява на акне в класическия му вид, а в последствие – и до белези по лицето.

Правилната грижа е правило №1 за здрава и чиста кожа! 

Какво значи обаче подходящи грижи? Важно е да знаеш, че една мазна кожа, склонна към акне, има нужда от специално отношение за цял живот. Това включва няколко стъпки: измиване, използване на подходящ терапевтичен продукт за превенция и борба с пъпки, и хидратация. Нека разгледаме тези стъпки последователно.

Измиването

Защо казваме „измиване“, а не така модерното „почистване“ на кожата на лицето? Отговорът е прост – от дерматологична гледна точка кожата не е почистена оптимално, докато не е измита поне веднъж с вода и подходящ козметичен продукт. 

 

Ако мислиш, че работата е свършена само с дегримиращ тоник или мицеларна вода грешиш. Подобен тип продукти безспорно имат своето място в ежедневната рутина, но тяхната роля свършва до момента на грубото премахване на по-едрите частички грим и замърсявания. 

 

Не се заблуждавай, че щом памучният тампон е „чист“ след поредното минаване по кожата, всичко е наред! Ако точно в този момент видиш кожата си под дерматоскоп (специален уред, който дерматолозите използват за преглед), гарантираме ти, че няма да се зарадваш особено и ще побързаш да се измиеш с обикновена вода и сапун

 

На практика се получава така, че по-фините частици мръсотия, добре смесени със съставките на почистващия ти тоник или мицеларна вода, се превръщат в една специфична и много устойчива смес. Тя навлиза дълбоко в каналчетата на порите и образува стабилни „запушалки“, които възпрепятстват изтласкването навън на образувания от мастните жлези себум.  Така създалата се ситуация е перфектна за бактериите – те започват да се хранят и размножават много по-бързо. От този момент, до възпаление на кожата и появата на пъпки има само няколко часа.

 

Ето защо съветът ни е да не създаваш сам генератор за пъпки в кожата си, и да не забравяш, че сутрин и вечер трябва да измиваш лицето си с хладка вода и подходящ  продукт. Дали ще е сапун, гел или пяна, решаваш ти – важното е да се нанесе внимателно върху влажна кожа, без търкане, да се остави няколко секунди да подейства, и да се отмие старателно. 

 

Специално подчертаваме – не използвай гореща вода, защото състоянието на кожата може да се влоши от топлината. Много студена вода също не е подходяща за целта, защото не разтваря добре мръсотията. 

 

Още нещо важно – чети внимателно етикетите, когато избираш измежду различни видове измивни продукти: заложи на такива с млечна или салицилова киселина. Тези две съставки имат доказано действие при проблемна кожа. 

 

Три грешки, които не бива да допускаш при измиване на кожата на лицето: 

 • Не се вманиачавай в миенето, защото прекомерното почистване всъщност може да пресуши кожата и да й навреди – 2 пъти дневно е напълно достатъчно.
 • Не използвай скрабове или продукти с груби частици – особено ако имаш активни пъпки. Същото се отнася и за модерните напоследък устройства за почистване като въртяща се четка или вибриращ уред с грапава повърхност. Те са чудесни за здрава кожа, но ако твоята е възпалена и имаш пъпки по лицето, не посягай към такива приспособления, защото те ще влошат акнето.
 • Не търкай кожата при подсушаване – използвай чиста и суха  кърпа от памук, като само нежно я допираш до лицето, колкото да попива влагата.

 

Активната грижа

След правилна подготовка с измиването, идва ред на стъпката, която е всъщност истинският ключ към победата над пъпките. Това е използването на терапевтичен продукт, който не само ще се бори с вече наличното акне, но и ще ти помогне да предотвратиш появата на пъпки и нови черни точки.    

 

Наистина правилното измиване е от съществено значение, но е важно да разбереш, че реален ефект от една рутина за проблемна и мазна кожа може да има, само ако в нея има продукт за активна грижа. 

 

„Активна грижа“ е термин, който подсказва, че във формулата на тези продукти има съставки, чиято задача е да въздействат върху самия процес на образуването на пъпки и да повлияят споменатите вече фактори: омазняване, запушване на порите и размножаване на акне-бактерията. Това е трудна, но не и невъзможна задача – стига да избереш подходящия за теб продукт, и да го прилагаш правилно и редовно. 

 

Ето че ще разбием и втори мит: няма гаранция, че това, което е изчистило пъпки и черни точки от лицето на най-добрата ти приятелка, ще свърши работа и за теб. Също толкова грешно е да се смята, че „домашните“ рецепти и маски ще се справят по-добре от продукта, предписан от дерматолог – лабораторно разработен и клинично тестван да пребори едновременно всички основни причини за появата на акне. Сега е моментът да си зададеш въпроса имаш ли наистина активна грижа в рутината си и ако отговорът е „не“ –  да промениш това възможно най-бързо.

 

Обещаваме да посветим отделна блог статия на това как да избереш подходящ за теб продукт за активна грижа, а сега ще допълним само че това как го използваш може да се окаже не по-малко важно! 

 

Три неща, които не бива да правиш, ако искаш анти-акне терапията да има наистина ефект:

 

 • Не смесвай продукти с активни съставки от различни видове и марки – първо, защото това крие риск от алергична реакция. Второ, и не по-малко важно, произволното комбиниране може да направи така, че продуктите да се неутрализират взаимно, а ти вероятно дори няма да разбереш какво се е случило. 

Златно правило: придържай се към минималистична рутина – по-малко продукти, но правилно подбрани спрямо състоянието на кожата ти.

 

 • Не нанасяй един след друг козметичните продукти, без да им дадеш достатъчно време да подействат. Няма значение дали става дума за крем, серум, тоник или грим – било то и на една и съща марка. За да проникнат в кожата и да започнат да си вършат работата, активните съставки имат нужда от поне 10-15 минути. 

Златно правило: ако продуктът ти за активна грижа е с кремообразна текстура, дай му повече време преди да преминеш към следващата стъпка в рутината си. Причината е, че течните формули по-бързо навлизат в каналчетата на порите – и по-бързо атакуват проблема. Кремът обаче се нуждае от известно време за да свърши това. 

 

 • Не губи търпение! След като вече знаеш колко сложен е процесът, който те увлича във водовъртежа на акнето, дай си сметка, че дори на най-добрите грижи за кожата ще им трябва известно време, за да сработят. Всички процеси в тялото изискват определено време и няма магически продукт, който за една вечер да те спаси от пъпките по лицето.

Златно правило: дори да видиш значително подобрение, не се отказвай преждевременно – доведи битката до край, дори това да ти отнеме месеци.

 

Хидратацията

Не е проблем, ако не знаеш какво всъщност е хидратация. Това, че почти всяка блогърка говори за нея, не означава непременно, че е наясно каква е ролята на този процес за здравето и красотата на кожата. Най-просто казано, „хидратация“ означава предпазване на кожата от изсушаване – и точно тук се допуска една от основните грешки в борбата с акнето

 

Трети мит, който се налага да развенчаем:  ако имаш мазна кожа, не е необходимо да я пресушиш, за да елиминираш пъпките. Да, факт е, че почти всички активни анти-акне продукти – козметика или лекарства – имат изсушаващ ефект, но ако не вземеш мерки и пропуснеш хидратацията в ежедневната си грижа, последствията няма да ти харесат:

 • Прекомерно изсушената кожа може да се „защити“ с алергична или иритативна реакция – а ти вероятно ще хвърлиш вината върху  активния продукт, защото е „твърде агресивен“.
 • Парадоксално, но пресушената кожа започва да се омазнява още повече – а това от своя страна, е предпоставка за размножаването на акне-бактерията. Ето защо се получава така:

Кожата всъщност е органът, чиято първа и най-главна функция е да ни предпазва от всичко вредно в заобикалящия ни свят – за целта тя има нужда от ВОДА. Не се изненадвай – над 60% от човешкото тяло е вода, а здравата кожа съдържа около 64-65% вода.

Когато дадена терапия или механично действие промени този баланс, кожата се опитва да компенсира и дава нареждане на мастните жлези да работят по-активно. Резултатът не закъснява – повече омазняване, повече бактерии, повече пъпки и черни точки. 

 • Сухите участъци на кожата по лицето остаряват по-бързо. На 15 може и да не мислиш за бръчки, но зоните, които се оказват пресушени от продуктите срещу акне, ще бъдат първите, които ще покажат признаци на остаряване след няколко години. 

Преди обаче да решиш да се мажеш с първия крем, на чийто етикет пише „хидратиращ“, не забравяй, че също толкова важна дума за теб е и „некомедогенен“– т.е. да не запушва порите. За съжаление, повечето хидратиращи средства в козметичната индустрия имат такъв комедогенен потенциал, а това ги прави неподходящи за мазна кожа, склонна към поява на акне. Затова те съветваме да  потърсиш повече информация дали конкретният овлажняващ крем е подходящ за теб.

За да сме в крак с модерните тенденции, ще отделим внимание на темата дали храненето е от решаващо значение за състоянието на кожата, когато става дума за акне. 

Истината е, че за връзката между диетата и акнето се говори повече едва в последните години и все повече изследвания се правят в тази посока. За момента все още не може да бъде доказано с абсолютна сигурност, че млечни продукти или мазните храни конкретно са причина за появата на пъпки. 

Знаем обаче, че за да произвежда здрави нови клетки, и кожата – като всички останали органи в човешкото тяло – има нужда от определени витамини и минерали. Затова няма да ти „забраним“ шоколада и млякото, но пък ще те насърчим да се храниш балансирано и по възможност да избягваш преработените храни (джънк фуд). Залагай повечко на пресни зеленчуци и плодове, задължително пий достатъчно вода – и резултатите няма да закъснеят. 

След всичко казано дотук, изглежда че как да се отървеш от акнето не е въпрос с кратък и еднозначен отговор. Но може би вече разбра кои са основните причини за появата на пъпки, и имаш стратегия как да действаш. 

Накратко: помни, че пътят към здравата и чиста кожа минава през създаването на правилна рутина, която включва трите задължителни стъпки: измиване, активна грижа и хидратация. Инвестицията във време и подходящи продукти обаче си струва – все пак точно кожата ти е на показ през цялото време, бидейки личната ти и неповторима „опаковка“. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *