Правилна грижа за кожата или кои са най-честите грешки

Правилна грижа за кожата

Ако страдаш от акне, то със сигурност вече имаш разработена система за грижа за кожата си. Ние пък искаме да ти помогнем да избереш най-добрия подход, затова ето списък на най-често допусканите грешки. От прекомерните усилия, през самолечението, до липсата на постоянство… всички те са лесни за преодоляване и ключови за добрите резултати.

Непостоянство в лечението

Колкото по-сериозно е акнето, толкова по-бавно идват жадуваните резултати. И много хора преждевременно прекратяват опитите да се справят с него. И с медикаменти, и с продукти за външно третиране понякога процесът на оздравяване на кожата е предшестван от влошаване на акнето.

Не забравяй също, че голяма част от продуктите са предназначени за превенция и намаляване на риска от акне, а не просто за справяне с последствията от него.

Неправилна терапия

Неправилно подбраните продукти могат да се окажат не просто безполезни, но и вредни. Много важно е внимателно да изучиш съдържанието и упътванията за употреба. На първо място съобразявай типа на кожата, както и възрастта си, тъй като голяма част от продуктите за акне са създадени за млада кожа.

Доверявай се само на проверени марки за медицинска козметика и избирай продукти, за които е указано, че са некомедогенни и не съдържат алкохол и мазнини.

Ако ползваш повече от един продукт за кожата на лицето, винаги оставяй пауза между измиването и/или нанасянето им.

Прекомерна ексфолиация и често миене

Прекомерната фиксация и грижи са също толкова вредни, колкото и липсата на такива. Честото или грубо ексфолиране на кожата може да доведе до раздразнение, разраняване и разпространение на инфекцията.

Ако все пак държиш на ексфолиацията в домашни условия, избирай нежни ексфолианти и ги използва не по-често от веднъж седмично. Нека е в периоди, в които кожата е максимално спокойна.

Твърде честото миене на лицето също не е препоръчително, то може да доведе до засушаване, повишена чувствителност и раздразнение. Достатъчно е сутрин и вечер с подходящ продукт. Но ако се налага да нанасяш терапия по-често, винаги измивай ръцете си внимателно, преди да докосваш лицето.

Липса на влага

Още един от митовете за акнето е, че изсушаването на кожата ще го излекува.

Всъщност задължително условие за нейното здраве е да бъде поддържана добре овлажнена. Колкото по-добре хидратирана е кожата, толкова по-отворени са порите, което е важно условие за превенцията и лечението на акне.

Излагане на слънце

Много хора смятат, че продължителното излагане на слънце може да изравни тена на кожата, да заличи белезите и дори да премахне акнето. Но дори и в краткосрочен план да има положителен ефект, то дългосрочните последствия не са никак приятни.
Редовното излагане на слънце, особено без слънцезащита, би могло да доведе до пигментации и потъмняване на белезите от акне, до дехидратация на кожата и стимулация на мастните жлези, а оттам – увеличено производство на себум и запушване на порите.
Независимо от сезона и от индивидуалните фактори, нанасяй редовно слънцезащитен крем с висок SPF фактор.

Самолечение

Самолечението е един от най-лошите възможни подходи, особено при хора с по-тежко акне. Не се доверявай на съвети на приятелки он или офлайн, тъй като това често води до подценяване на индивидуални фактори, свързани с акнето. А те са толкова много – фамилна обремененост, състояние и тип на кожата, вид и степен на развитие на състоянието…

Колкото и за добри да смяташ даровете на природата, не прекалявай с домашните маски за лице. Част от най-често използваните в тях съставки могат да предизвикат алергични реакции, раздразнение и зачервяване: например яйца, мед, лимони, ягоди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *