Самочувствие и акне – защо не?

self

Сигурно си чувал лафа, че барманите са по-добрите психоаналитици. Както и фризьорите и козметичките. Сядаш срещу тях, оставяш се в ръцете им и след един час без да искаш си им разказал целия си живот, или поне най-големите си болки и страдания. И понеже по този начин те са натрупали най-голямата база данни с познатия за човешката душа, могат да ти дадат и най-добрия съвет. Ние също сме изслушали въпросите, коментарите и неволите на стотици млади и не чак толкова млади момичета и момчета, които имат проблеми с кожата си, затова сега си позволяваме да влезем в ролята на психоаналитици. Надяваме се да ти помогнем малко в търсенето на увереност, самочувствие и посока в живота.

Щраусите не са това, което са

Първото и най-важно нещо е да не си криеш главата в пясъка, а да погледнеш проблемите право в очите (не, не се взирай в онази пъпка на челото, гледай право в очите) и да си кажеш “аз съм много повече от това, което виждам в огледалото”. Самосъжалението и вдигането на рамене не помагат в нито една ситуация, включително за справянето с акнето. Фактът, че 85% от тийнейджърите страдат от проблем с акнето, не означава, че трябва да си кажеш “всички сме зле, няма какво да се направи по въпроса”. Защото със сигурност, тези, които правят нещо, рано или късно ще берат плодовете на усилията си – по-добрият външен вид означава по-високо самочувствие. По-високото самочувствие – повече шансове да си намериш гадже, добре платена работа и т.н.

Гладки приказки

По-гладката кожа не се постига само с приказки, но говоренето за проблема е първата стъпка към намирането на решение. Ще видиш, че ако започнеш да говориш за пъпките си без да те е срам от тях, моментално ще се почувстваш по-добре. Все пак на този принцип е основана и цялата психотерапия. Първият човек, с когото би могъл да го направиш е майка ти (ако тя все още не е предложила да ти помогне в борбата с акнето). Както и преди сме споменавали, трябва да имаш едно наум, защото майките по принцип ги знаят най-добре нещата, но не винаги са абсолютно в час с най-новите методи и технологии. Най-добре я използвай, за да ти препоръча козметик или дерматолог, където да отидете заедно и да получите консултация от специалист какво би било най-добре за твоя тип кожа.

Братя по оръжие

Ако в компанията сте около двайсетина човека, най-много един няма да страда от акне. Всъщност само 1% от хората не са имали пъпки никога в живота си. И хем всички сте на един и същи хал, хем се правите, че нищо ви няма. Самоиронията е най-силното оръжие в такива ситуации. Приятелите ти първоначално може малко да се изненадат, но вътрешно ще ти завидят за смелостта да се шегуваш с проблема си. Едно “е хайде сега, от пъпки никой не е умрял” със сигурност ще предизвика доста усмивки и ще ти помогне да си повярваш, че в живота има много по-важни неща, с които да измерваш себе си, отколкото с гладкостта на кожата ти.

Гадно е, но не чак толкова

По вселенския закон на всеобщата гадост, човек има най-много пъпки точно в този период от живота си, когато външният вид е най-важен. Кой и защо го е преценил това не е ясно. На 51 пъпка на брадичката е пренебрежима дреболия, на 15 е истинска трагедия. Ако се оставиш обаче всяка нова неравност по лицето ти да проваля плановете ти, да ти скапва настроението и да завърта света около гнойния си връх, с теб е свършено. Днес няма да отидеш на среща, защото си се опъпчила, утре ще откажеш да излезеш с приятели, защото не харесваш косата си…пагубната сила на самокритичността и вглеждането в несъвършенствата може да те засмуче без да се усетиш. И после ще се чудиш защо приятелите ти спират един по един да ти се обаждат и да те викат на партита.

Прави каквото трябва, да става каквото ще

Някои характеристики на външния ни вид са ни дадени по природа (дългите крака, например), но други са изцяло в ръцете ни. Ако се грижиш за тялото си, то ще ти се отблагодари с най-добрата версия на себе си. Познаваш ли човек, който да се движи, да спортува, да не яде само джънк, да почиства и поддържа лицето си, да се къпе и подстригва, и въпреки това да изглежда ужасно и да няма приятели? И ние не познаваме. За да се случва всичко това, не са ти нужни супер много пари, време и усилия, стига да имаш желание и течаща вода. Спортът може да е просто тичане в парка или три спирки пеша вместо с автобуса. Киселото мляко не е по-скъпо от чипса. Парфюмът и козметиката за лице не е задължително да са френски. Готините дрехи могат и да са от секънд хенд.

Спортът и движението не се отразяват добре само на физиката, но и на психиката. Има хиляди научни изследвания по темата. Но можеш и сам да се убедиш като сравниш как се чувстваш след един час игра на компютъра и един час обиколка в парка. Атлетичното тяло е нещо, върху което имаш пълен контрол за разлика от причиненото от бушуващи хормони акне. Фокусирай се върху тази част от външния си вид и ефектът от плочките на корема ще заличи притесненията ти от проблемната кожа.

Яж, чети и тичай

Няма доказателства, че мазното и сладкото причиняват акне. Но това не означава, че не причиняват други невидими с просто око щети вътре в теб. Здравословното хранене е сред най-актуалните теми на нашето време, няма как да не те е застигнала и теб. Без да те агитираме да се вманиачаваш на тема био-еко-органик, просто те съветваме да бъдеш един модерен и мислещ млад човек, който се интересува от това, което влиза в тялото му. По-чистата храна ще поддържа и тялото ти по-чисто и енергично, а това ще си проличи и на лицето ти. Има много хора, които дори с перфектна кожа, изглеждат толкова бледи, уморени и с торбички под очите, че по-добре да не си като тях.

Честно, никой няма да забележи дали имаш пъпки или не, ако си пълен с енергия, на лицето ти грее усмивка, а в очите се чете блясъка на човек, на който непрекъснато му се случват интересни неща.

Каквото сам си направиш…

Знаеш я тая приказка, дето един пич се връща от парти и го питат “Е, как беше?” и той отговорил “Ако не бях, щеше да ми бъде тъпо.” Иначе казано, стига да търсиш да ти се случват интересни неща и сам да имаш желание да си правиш интересно, другото е без значение. Не цикли сам вкъщи пред компютъра. Излизай, срещай се с хора, намери това, което ти създава тръпка, събирай се с други съмишленици, чети, гледай, участвай. Това от една страна ще ти помогне съзнанието винаги да е заето с нещо различно от това да се фиксираш върху външния вид и лицето си. От друга страна ще ти дава ужасно много теми за разговор, ще бъдеш интересен събеседник за приятелите си и за новите хора, с които се запознаваш. И за тях ще си “един супер интересен тип” или “една много забавна мацка” и никога “един с пъпки по лицето”. Всъщност ако някой някога ще те определи като “оня с пъпките”, това в 99,99% от случаите ще си само и единствено ти. Хората виждат в другите красивото, доброто, смешното, интересното. Ние виждаме в себе си несъвършеното, скучното, трудното. Този експеримент го доказва.

Да обърнем нещата

Да се върнем към началото и твърдото ти решение да се справиш с проблема. Както ти казахме, не ти трябват купища продукти, за които да изсипеш купища пари. Задължително е да имаш нещо, с което да измиваш сутрин и вечер лицето си. Почистване два пъти на ден е напълно достатъчно, прекаляването може да изсуши кожата и предизвика свръхпроизводство на себум, което е точно обратното на това, което се опитваш да направиш. Препоръчваме ти некомедогенния и хипоалергенен Acne Out Oxy Wash, обогатен с чист кислород, който стимулира възстановяването и нормалния клетъчен метаболизъм. След него нанасяй нещо с активна съставка, което да има антибактериално действие. За подсилване на ефекта, можеш да добавиш и нашата хранителна добавка предназначена за мазна и склонна към акне кожа. Тя съдържа бирена мая, витамини А, Е и Д, магнезий, цинк и селен. И за разлика от други подобни продукти не повишава апетита.

И разбира се, не забравяй да завършиш със слънцезащитен крем, особено ако ще си навън през по-голямата част от деня. Толкова ли е важно? Толкова. Припомняме ти защо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *