Шоколадът и акнето

Шоколад и акне

Всички сме чували, че шоколадът и акнето са в пряка връзка. Но така ли е?

През 60-те години на ХХ век в Щатите заклеймяват шоколада, защото се смята, че акнето се влошава от активацията на мастните жлези при консумация на сладко. През 69-а обаче се прави експеримент, който реабилитира шоколада.

Изследвани са около 100 човека с акне, на които са давани 2 вида шоколад с по-високо и с обикновено съдържание на какао. Резултатите били, че няма абсолютно никакво влияние върху кожата, нито при едната фокус група, нито при другата. Дори по време на експеримента разменили местата на групите – и на двете давали от шоколада с по-високо съдържание на какао.

Години по-късно дерматолозите се връщат към тези изводи и задават много въпроси. Оказва се, че в експеримента от 69-а година оценявали за влошено състоянието на кожата, ако била с минимум 30% по-зле, отколкото преди изследването.

Според днешните представи такава граница е твърде висока и не дава изчерпателни изводи. И това е само една от странностите в методологията, предизвикваща критики и дебати. Факт е също така и че експериментът е бил поръчан от Американската асоциация на производители на шоколад.

Преди няколко години се прави ново изследване от Университета на Маями, САЩ: 10 младежа на възраст 18-35 години с от 1 до 4 невъзпалени пъпки (за да наблюдават какво се случва с шоколада, когато вече имаш акне) са хранени всеки ден с чист шоколад (без захар и подсладители), като порциите достигат до 340 г.

Изследователите проверявали всеки 4-и и 7-и  ден състоянието на кожата и установили, че чистият, черен шоколад влияе негативно на акнето – онези от младежите, които консумирали по-големи порции имали повече нови пъпки.

За да неутрализират фактора на твърде малката фокус група, след време провели допълнително „сляпо” изследване – т.е. на едните давали шоколад, а на други – плацебо. Резултатите при шоколада се повторили – акнето се засилвало при онези, които яли шоколад и не се повлиявало при фокус-групата с плацебо.

Да уточним, че изследваните били само младежи между 18-35 г. (момичетата били изключени заради хормоналните промени, които съпътстват месечния цикъл и възможното повлияване върху теста).

Повечето от нас хапват шоколад от време на време, но много рядко той е чист, черен, без добавена захар и подсладители, нали? Това казват и скептично настроените към резултите от горните проучвания.

Последните публикации в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics в САЩ изразяват общо съмнение във влиянието на диетите върху лечението на акне. Според тях в момента не може да се докаже нищо окончателно относно връзката между акнето и диетите.

Макар да не е изследвано точно от кои храни може да се провокира акнето, или може само да се влоши състоянието му, обикновено диетолозите съветват избягването на сладките храни. И причината не е само какаото.

В съдържанието на обикновения шоколад най-често какаото е в минимални количества, затова пък често има мляко, което не е безобидно спрямо акнето, а също и наситени мазнини, които усилват възпалителните процеси в организма.

Шоколадът е и сред храните с голямо количество прости въглехидрати и е с висок гликемичен индекс, които могат негативно да се отразят на организма и кожата. Захарите в кръвта стимулират допълнително мастната секреция и предизвикват засилване на възпалителния процес. Все пак хората са различни. При някои шоколадът може да играе роля и да катализира акнето, а други могат да не видят разлика.

Но помни, че акнето е възпаление, предизвикано от бактерии, затова е необходима постоянна и внимателна грижа с подходящите продукти, ако искаш да спечелиш битката за чиста кожа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *