СЛЪНЦЕЗАЩИТА – КОГА И КАК?

acne and sun

Като се покаже слънцето и пъпките ще се скрият – чували сме тази реплика доста често и всеки път тя предизвиква у нас страшна вълна на възмущение. Крайно време е веднъж завинаги да развенчаем мита относно благотворното влияние на слънцето върху лицето ти. Да, връзка между слънчевия загар и акнето има, но тя за съжаление не е в полза на красивата и здравословно изглеждаща кожа.

Няма как по-деликатно да го кажем, затова ти го заявяваме директно и с прискърбие – колкото ти обичаш слънцето, толкова то не те обича. Особено кожата ти. Знаем, че го чакаш цяла зима и при първа възможност излизаш да му се порадваш. Слагаш тъмните очила, обаждаш се на приятелите и атакувате първата полянка, градинка или пейка и не мърдате от там с часове. След това се чувстваш супер и си мислиш, че животът всъщност не е чак толкова лош. Обаче кожата на лицето ти не мисли така.

Слънцето уврежда кожата. Запомни го веднъж завинаги. Тенът провокира възпаленията, а това означава и повече пъпки по лицето ти. Просто няма как едновременно хем да лекуваш акнето, хем да оставиш кожата ти ежедневно да се бори с вредите, които слънчевите лъчи й причиняват. Да, в първите дни след като си събрал малко тен, всичко изглежда супер. Кожата е леко матирана, по-тъмният цвят прикрива местата, които са раздразнени, но после всичко се прецаква. Слънцето не лекува акнето, нито “изсушава” производството на мазнини или пък предотвратява развитието на бактериите в кожата. Да не говорим, че в дългосрочен план незащитената от слънцето кожа е предразположена към бръчки, пигментация и най-лошоторак на кожата.

Затова към задължителните за лятото шапка и слънчеви очила, добави още едно оръжие срещу слънцето, което ще ти помогнат по-дълго да запазиш лицето си свежо, чисто и с равномерен цвят на кожата.

Слънцезащитетен крем – категорично, но какъв?

За предпочитане да е с олекотена формула, течен, с фактор най-малко 25+, широкоспектърен. За момичетата фон-дьо-тен или пудра със слънцезащитен фактор върху дневен крем с активна грижа е възможно, макар и не най-доброто решение.

Слагаш и повтаряш

Сигурно знаеш, че е препоръчително да нанасяш нов слънцезащитен слой през няколко часа. Да де, но защо и какво правим, ако на лицето има и грим. Веднага обясняваме – ако през по-голямата част от деня ще бъдеш на закрито, е достатъчно сутрин да нанесеш равномерно и навсякъде по лицето и деколтето слънцезащитен крем и да си спокойна, че до края на деня кожата ти ще е защитена. Но ако ще си навън през целия ден, особено на плажа, в басейна или ще спортуваш и ще се изпотиш – повторното мазане след 2-3 часа е абсолютно задължително. Дори на слънцезащитния продукт да пише, че е “water resistant”, това означава, че след намокряне или изпотяване, ефектът от него ще трае не повече от 40 минути.

От сънскрийна по-високо няма

Специалистите и клиничните проучвания казват абсолютно еднозначно, че слънцезащитния крем е винаги, винаги последната стъпка в ежедневната грижа за кожата. Т.е каквото и да слагаш върху нея, най-отгоре винаги е продуктът със SPF. Ако нанесеш дневен крем или хидратиращ серум върху слънцезащитния продукт, рязко намаляваш полезното му действие и степента на защита, която предлага. Освен това повечето слънцезащитни продукти имат и хидратираща основа, така че можеш да намалиш употребата на отделен хидратиращ продукт през лятото.

Да се гримираш или не, това е въпросът?

Дори да използваш основа или пудра със слънцезащитен фактор, не бихме те посъветвали да разчиташ само на тях през най-слънчевите месеци, защото нивото на защита, което предлагат не е достатъчно, за да запази кожата ти. Бихме ти предложили да оставиш по-тежките гримове за вечерните партита, а през летните дни да наблегнеш повече на защитата на лицето, отколкото на макиажа.

Ако все пак много държиш да не излизаш от вкъщи без грим, след като нанесеш слънцезащитен крем, изчакай поне 5 минути преди да го покриеш с пудра или основа. Препоръчваме ти да ги нанасяш с четка, вместо да ги втриваш с пръсти по лицето.

Здрава кожа върху здраво тяло

Другият голям враг на акнето през лятото е изпотяването. Разбира се не ти казваме, че трябва да спортуваш по-малко. Напротив, активните тренировки са неразделна част от здравето, включително и стъпка към по-здравата кожа. Но има няколко важни неща, които не трябва да пропускаш, ако не искаш добре оформените ти мускули след тренировка да се покрият с нежелани пъпки.

Преди спорт винаги махай грима от лицето си.

Избягвай изцяло синтетичните фитнес дрехи, които пречат на кожата да диша.

Почиствай уредите – всичко, което се допира до тялото ти, си “говори” с кожата и може да причини възпаления.

След тичане, тичай към душа – потта сама по себе си не причинява акне, но може да раздразни кожата, особено ако решиш да се изтъркаш добре с хавлията, вместо да се полееш обилно с вода. Горещо ти препоръчваме в сака за спорт да имаш и продукт за активно почистване като Acne Out сапун, с който да измиеш добре лицето, деколтето и другите проблеми места по тялото, където най-често се появява акнето.

За ежедневна хидратираща грижа през лятото при проблемна кожа избери Acne Out Hydro Active хидратиращ крем. Кремът има успокояващо и противовъзпалително действие, благодарение на съдържащия се в него Пантенол. Acne Out Hydro Active крем задържа влагата в кожата и увеличава нивото на нейната хидратация. Ще ти помогне и за по-бързото заздравяване на кожата и ще стимулира растежа и обновяването на клетките. Включеният в състава витамин Е има мощно антиоксидантно и подхранващо действие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *