Врастнали косми след епилация – как да се справим с тях?

Стремежът към съвършено гладка кожа неминуемо ни сблъсква с наличието на косми, които искаме да отстраним с различни методи за обезкосмяване. Тези методи обаче, в една или друга степен, могат да причинят врастване на косъмчетата и съответните последствия  – зачервена и раздразнена кожа, петна и белези, загнояване. 

Двата най-разпространени метода за обезкосмяване, които ще разгледаме са епилацията (с епилатор или кола маска) и бръсненето. Лазерната епилация е вече широко разпространена алтернатива на обезкосмяване, но не всеки се възползва от нея по ред причини.

При продължително придържане към епилация с епилатор, при който косъмчетата излизат заедно с корена и това осигурява по-дълготраен ефект, космите изтъняват,  по-трудно пробиват над повърхността на кожата и започват да растат под нея. За съжаление, бръсненето не винаги решава проблема.

Разпространено е мнението, че врастването и обръщането на косъмчетата зависи по-скоро от типа кожа и в по-малка степен от метода на обезкосмяване. И макар за този проблем да не е намерено трайно и окончателно решение, има няколко основни препоръки, чието спазване може да облекчи положението.

Правилните стъпки при епилация

Епилирайте тялото си след баня, но при напълно подсушена кожа. Използвайте антибактериален лосион за след епилация, който да дезинфекцира кожата ви и не я мокрете директно в рамките няколко часа след като сте се епилирали.

Бъдете внимателни в избора на козметика както за ежедневно хидратиране на кожата, така и за след епилация. Избягвайте продукти в чието описание се срещат производни на петрола – вазелин, парафин, масло, а също мазнини и парабени.

Ексфолирайте редовно кожата в зоните на обезкосмяване

Ексфолиацията спомага за премахването на натрупаните мъртви кожни клетки и замърсявания по повърхността на кожата, а от там и предотвратява запушването на порите и врастванията на косъмчетата.

Избирайте продукти за ексфолиация с по-едри частици, но не ексфолирайте кожата си повече от 1-2 пъти седмично с помощта на мека гъба за тяло или масажна ръкавица, за да предпазите кожата от допълнително раздразнение.

Изкарване на врастналите косъмчета с игли и пинсети 

Избягвайте чопленето с пинсета и опитите за изкарване на обърнатите косъмчета с помощта на игла. Ако все пак това е наложително или косъмът е близо до повърхността на кожата, дезинфекцирайте внимателно иглите и пинсетите както преди, така и след използването им. Не пропускайте да дезинфикцирате и кожата около проблемния участък.

Редувайте периоди на епилация с периоди на бръснене

Ако използвате епилацията като метод за обезкосмяване и имате множество врастнали косъмчета, добре е да обмислите бръсненето като алтернативен вариант за определен период от време, докато растежът им се нормализира. 

Бръсненето ще втвърди косъмчетата и ще улесни излизането им над повърхността на кожата, но и тук има няколко задължителни правила:

  • Не бръснете на сухо – навлажнете добре участъка, най-добре е бръсненето да се случва в края на ежедневния душ.
  • Използвайте подходящи продукти за улесняване на бръсненето, като избягвате сапуни, които по правило изсушават кожата. Можете да използвате измивният гел с млечна киселина Acne Out Oxy Wash, който ще улесни процедурата.
  • Бръснете винаги по посока на растеж на косъма.
  • Сменяйте често ножчетата или самобръсначките, за да избегнете накъсването на косъмчетата и наранявания по кожата.

Какво да направите ако врастналите косъмчета се възпалят?

За съжаление много често се случва след бръснене или епилация врастналите косми да се зачервят и възпалят. Това състояние се нарича фоликулит и е предизвикано от навлизане и замърсяване на отворените фоликули с бактерии. Така се получава бактериалното възпаление и косъмчето започва да събира гной и да се превръща в гнойна пъпка.

Ако това се случва на лицето (при мъже след бръснене), често се бърка с акне, а всъщност става въпрос за фоликулит. Решението е веднага след бръснене или епилация да нанесете Acne Out Active Lotion, който има мощно антибактериално действие.

Ако имате склонност към фоликулит, прилагайте активния лосион поне 2-3 пъти дневно в следващите 48 часа, за да избегнете обръщането и връстването на новопоявяващите се косми.

Пийте много вода 

И накрая един много прост, но важен съвет – пийте много вода. Освен външната хидратация, когато пиете големи количества вода, ще спомогнете поддържането на добър воден баланс в организма, който е от ключово значение за състоянието на кожата ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *